Tri slučaja novog gripa na Kosovu

Na Kosovu i Metohiji su zabeležena tri slučaja obolelih od novog gripa, kaže direktorka Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 05.11.2009.

09:48

Default images

"Iz Instituta Torlak stigli su rezultati koji potvrđuju da su tri osobe zaražene novim gripom. Za sada nema mesta panici, jer se pacijanti iz Gračanice, Mitrovice i Goraždevca osećaju dobro posle visoke temeperature, suvog kašlja i bolova u mišićima", rekla je Trajkovićeva.

U Gračanici je virusom novog gripa zaražena devojčica od 13 godina. Ona je sa više desetina učenika osmog razreda nedavno bila na ekskurziji u Lepenskom viru.

Lekari Doma Zdravlja u Gračanici su odmah reagovali, kaže doktorka Jelena Golubović, čim su dobili informaciju da je kod devojčice primećena visoka temperatura, suvi kašalj I bol u mišićima.

Devojčica živi u porodici koja ima četvoro dece. Njeni ukućani nemaju simptome. Prvi simptomi su se, međutim, javili kod razrednog starešine zaražene devojčice. U Domu zdravlja u Gračanici nemaju potrebne vakcine, a nadaju se da će je dobiti kada je dobije i zdravstvo u Srbiji. Doktor Slaviša Tonić kaže da nema mesta panici.

U Gračanici su se pripremili za eventualnu epidemiju. Dom zdravlja, kažu, ima kapacitet da formira više mobilnih ekipa koje će reagovati ako zatreba.

Virus H1N1 izlovan je i kod jednog deteta iz Kosovske Mitrovice. Dete je na kućnom lečenju i oseća se dobro.

Lekari u Mitrovici kažu da i pored pojave novog gripa u tom gradu, nema mesta panici i da će u skladu s preporukama Ministarstva zdravlja Srbije biti preduzete sve neophodne epidemiološke mere.

Treća osoba zaražena novim gripom je iz Goraždevca. Ona takođe nije u životnoj opasnosti. Ovo su prvi slučajevi pojave novog gripa na Kosovu i Metohiji.

Vlada Kosova nudi pomoć Srbima

Ministarstvo zdravlja Kosova spremno je da pomogne zdravstvenim ustanovama u srpskim sredinama na Kosovu gde su registrovani prvi oboleli od novog gripa, rekao je danas zvaničnik Ministarstva zdravlja.

"Jutros su Nacionalni institut za javno zdravlje i Ministarstvo zdravlja kontaktirali sa zdravstvenim institucijama kako bi se informisali oko ovih slučajeva. Ponudili smo im da se preko Nacionalnog instituta za javno zdravlje vrše sve toksikološke analize i da se pruži neophodni medicinski tretman bez obzira na kom delu Kosova se identifikuju slučajevi novog gripa", rekao je portparol Ministarstva Faik Hoti.

Portparol je naveo da je juče direktorka Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković zatražila da joj se dostavi lek "tamiflu".

"Određene doze tamiflua su na njen zahtev dodeljene ovom Domu zdravlja i one se mogu koristiti i kod nekih novih slučajeva", rekao je Hoti.

Prema rečima portparola, oboleli u srpskim sredinama se nisu "zvanično prijavili" Nacionalnom institutu za javno zdravlje, ali će im Ministarstvo zdravlja pružiti svu potrebnu pomoć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: