Karzai poziva i talibane u vladu

Avganistanski predsednik Hamid Karzai počinje svoj drugi mandat najavom borbe protiv korupcije, ali i pozivom talibanima i opoziciji da uđu u novu vladu.

Izvor: B92

Utorak, 03.11.2009.

18:32

Default images

Za dobrobit nacije, kako kaže, avganistanski predsednik Hamid Karzai spreman je da sarađuje i sa talibanima. Prema njegovim rečima, nova vlada otvorena je za sve političke snage u zemlji. Karzai je pozvao, kako je rekao, “talibansku braću” i opoziciju da zajedno sa vladom doprinesu napretku Avganistana.

"Želim da formiramo vladu nacionalnog jedinstva, vladu avganistanskog naroda. Kao što sam rekao mnogo puta do sada, ja ne smatram da imam opoziciju”, rekao je Hamid Karzai.

“Ne želim da se suprotstavljam bilo kome, zato i nemam političku partiju, želim dobrodošlicu svakome ko hoće da sarađuje sa mnom, nebitno da li me je podržao na izborima, ili ne”, naveo je on.

Kritike sa Zapada, po svemu sudeći, takođe su urodile plodom. U prvom obraćanju javnosti od kako ga je izborna komisija proglasila pobednikom na predsedničkim izborima, Hamid Karzai kaže da ulazi u borbu sa korupcijom koja je bacila senku na njegovu zemlju i vladu.

"Svesni smo prepreka koje su pred novom vladom, znamo gde živimo i zato ćemo dati sve od sebe da se izborimo sa svim problemima sa kojima se suočava Avganistan. Želje stanovnika Avganistana moraju biti poštovane. Moramo biti sigurni gde odlazi državni novac, kao i da on bude utrošen na pametan i pravi način”, rekao je Karzai.

Avganistanska izborna komisija u ponedeljak je zvanično objavila da je otkazan drugi krug predsedničkih izbora, jer je opozicioni kandidat Abdula Abdula povukao svpoju kandidaturu. Kao jedini kandidat, Hamid Karzai proglašen je pobednikom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: