Zamerke na Zakon o nadležnostima

Iako su iz Vladine Radne grupe koja je pisala Zakon o nadležnostima Vojvodine poručivali da će tekstom biti zadovoljni svi, to predviđanje se nije obistinilo.

Izvor: B92

Utorak, 03.11.2009.

16:44

Default images

Iz Lige socijaldemokrata Vojvodine poručuju da vladajuća koalicija na njihove glasove ne može da računa, ukoliko se ne usvoje njihovi amandmani. Ligi socijaldemokrata Vojvodine smeta to što u nacrtu zakona Novi Sad nije definisan kao glavni grad Pokrajine i to što on ne predviđa postojanje Vojvođanske akademija nauka i umetnosti.

Zamerke su i to što pokrajina prema nacrtu ne može da upravlja javnim preduzećima, a nisu definisani ni izvorni prihodi ni imovina Vojvodine.

Zamenik predsednika LSV-a Bojan Kostreš najavljuje da će Glavni odbor LSV-a usvojiti amandmane na nacrt zakona i da će o njima u narednih nekoliko dana razgovarati sa republičkim premijerom Mirkom Cvetkovićem, nadajući se da će oni biti prihvaćeni i uvršteni u Zakon.

Ukoliko se to ne dogodi, LSV sa svoji pet poslanika neće dati kvorum na sednici republičke Skupštine na kojoj će se o ovom zakonu raspravljati niti će glasati za zakon.

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić priznaje da radna verzija zakona o nadležnostima nije savršena. On, međutim, kaže da je u nju ušlo više od 90 odsto vojvođanskih predloga, pa će u ruke Pokrajine preći 152 nove nadležnosti. “Napominjem da teme kao što su glavni grad, kao što je VANU, kao što je upravljanje javnim preduzećima jesu u isključivoj nadležnosti Pokrajine, da se one nalaze u Statutu, da se te odredbe Statuta neće menjati, ali da one iz formalnih razloga uopšte ne treba da budu deo Zakona o nadležnostima. Ovaj predlog koji vidimo na sajtu Vlade jeste radna verzija”, objasnio je Pajtić.

Tekst predloga ne smatra idealnim ni Savez vojvođanskih Mađara, koji će i pored toga, kako najavljuju, glasati za zakon.

“Videli smo da u srbiji ne postoji politička volja za davanje većeg stepena autonomije Vojvodini, ovo je maksimum koji se može postići, maksimum koji je u skladu sa Ustavom Srbije, koji je važeći zakonski akt”, rekao je Balint Pastor iz SVM-a.

“Zbog toga, mi ćemo glasati i za zakon i za Statut, jer ne želimo da budemo kočnicari ova dva akta”, naveo je on.

Zamerke ima i Liberalno-demokratska stranka, ali kako kažu, glasaće za Statut.

"Mi time nismo zadovoljni, ali je za nas najvažnije staviti tačku na tu političku nestabilnost koja hrani politiku Koštunice, Nikolića, Šešelja. Unutrašnje slabosti vladajuće koalicije su očekivane i mi ne mislimo na tome da poentiramo", rekao je lider LDP-a Čedomir Jovanović.

Opozicija je u svom stavu jasna. Za zakon i Statut Vojvodine neće glasati ni radikali ni Demokratska stranka Srbije.

Poput lidera DSS-a Vojislava Koštunice, i Miloš Aligrudić smatra da je reč o protivustavnim aktima koji vode stvaranju države u državi.

Zakon o nadležnostima Vojvodine trebalo bi prekosutra da se nađe pred Vladom Srbije, a već ovog meseca verovatno i pred republičkim poslanicima, zajedno sa Statutom Vojvodine koji na usvajanje čeka više od godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: