LSV: Amandmani moraju biti usvojeni

Zamenik predsednika LSV-a Bojan Kostreš izjavio je da ta stranka neće glasati za zakon o nadležnostima Vojvodine ako ne budu usvojeni njeni amandmani.

Izvor: B92

Utorak, 03.11.2009.

14:20

Default images

Kostreš je na konferenciji za novinare rekao da će Liga socijaldemokrata Vojvodine kroz amandmane tražiti da se definiše Novi Sad kao glavni grad Vojvodine i postojanja Vojvođanske akademija nauka i umetnosti. On je naveo da će tražiti i da se preciznije definišu izvorni prihodi Vojvodine, kao i na koji način će Pokrajini biti vraćena imovina.

Bojan Kostreš je rekao da ga plaši i najavljena "pravno-tehnička" izmena Statuta i naveo da mu to zvuči kao izmena predloga statuta, koji je Skupština Vojvodine usvojila 14. oktobra 2008. godine.

"Ukoliko naši amandmani ne budu usvojeni, mi nećemo glasati za predlog zakona o nadležnostima", najavio je Kostreš i kazao da se nada da će u razgovorima sa premijerom koji će uslediti danas ili sutra biti postignut kompromis oko spornih pitanja.

Šef poslaničke grupe LSV-a u Skupštini Vojvodine Branislav Bogaroški rekao je da ta stranka neće učestvovati u eventualnoj raspravi o izmenama statuta.

"Poražavajuće je da nešto što smo usvojili sa tročetvrtinskom većinom bude vraćeno na popravni ispit, kao da smo đaci ponavljači", rekao je Bogaroški.

Poslanica LSV-a u Skupštini Srbije Aleksandra Jerkov kazala je da njena stranka samo insistira na tome da Vojvodina dobije maksimu iz "patuljaste autonomije" koju je za ovu pokrajinu predvideo Ustav Srbije.

Bojan Kosterš je kazao da je usvajanje Statuta samo prvi korak u borbi LSV za autonomiju Vojvodine i najavio da će potom uslediti zahtev za reformu Ustava Srbije, kojom bi se Vojvodini garantovala zakonodavna, sudska i izvršna vlast, kao i izvorni prihodi i imovina.

Predstavnici LSV novinarima su podelili po primerak plakata koji su nepoznati počinioci lepili po Pančevu i koji na uvredljiv način govori o lideru te stranke Nenadu Čanku, s porukom: "Uhapsite Nenada Čanka!", "Pančevo je Srbija, nikad autonomija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: