Bugarska: Epidemije u pet gradova

Lokalne epidemiološke službe u Bugarskoj proglasile su epidemiju novog gripa u pet gradova, prenela je BTA.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.11.2009.

16:55

Default images

Od novog gripa je u toj zemlji do sada umrlo četvoro ljudi a više od 100.000 je obolelo. Epidemija gripa proglašena je u gradovima Jambol, Burgas, Stara Zagora, Loveč i Gabrovo. Najnovija žrtva novog gripa je jedna 30-godišnja žena iz Stare Zagore koja je umrla od upale pluća.

Bugarska je po stopi smrtnosti od novog gripa daleko ispod SAD i zapadne Evrope, izjavio je na konferenciji za novinare dr Angel Kunčev iz odeljenja za praćenje infektivnih bolesti bugarskog Ministarstva zdravlja.

Najveći broj zaraženih virusom H1N1 je među školskom decom, zbog čega će škole u Jambolu i Burgasu, biti zatvorene do 6. odnosno 7. novembra. U Staroj Zagori veliki broj obolelih je i među decom mlađom od četiri godine.

Prema poslednjim podacima stopa obolelih od novog gripa u Jambolu je 362, a u Staroj Zagori 217 na 10.000 stanovnika.

U Jambolu zabranjena je poseta pacijentima u bolnicama, gde je osoblje dužno da nosi maske, dok su u Burgasu otkazani svi kulturni događaji.

Pre tih gradova, epidemija novog gripa proglašena je 29. oktobra u Plevenu i Trgovištu, podsetila je bugarska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: