Na sastanku opozicije potpisana oba ponudjena dokumenta

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.01.2000.

19:51

Default images

Sestocasovni sastanak celnika najvecih opozicionih partija u Srbiji zavrsen je u ponedeljak u Beogradu potpisivanjem dokumenata koje je uoci sastanka ponudio Srpski pokret obnove. Prema prvom dokumentu, koji nosi naziv "Sporazum o zajednickom delovanju demokratske opozicije za vanredne demokratske izbore", opozicija predlaze najvisim funkcionerima zemlje, a pre svega Milosevicu, da se vladajuce partije i opozicione stranke dogovore da se demokratski izbori u Srbiji na svim nivoima odrze do kraja aprila ove godine.

U dokumentu se trazi i ukidanje zakona kojima se ogranicavaju prava gradjana i "antidemokratskih" zakona o informisanju i o univerzitetu.

Opozicione stranke su se saglasile i da ce "saradjivati u pripremi izbora, u toku i posle njih, kao i da ce postovati sve dosadasnje zajednicke dokumente o medjusobnom fer-pleju, nesaradnji sa rezimom i minimumu izbornih uslova".

Lideri najvecih opozicionih stranaka dogovorili su se da prvi, zajednicki miting zahtevima opozicije bude odrzan u martu. U tekstu se ne govori izricito o datumu odrzavanja tog martovskog mitinga.

U dokumentu se od vlasti u Srbiji trazi da se "obustave svi akti drzavnog terora i bezakonja u svim njegovim oblicima, uz privodjenje pravdi pocinilaca i organizatora zlocina na Ibarskoj magistrali od 3. oktobra prosle godine (kada su poginula cetvorica istaknutih clanova SPO), pocinilaca i organizatora ubistva novinara Slavka Curivije, kao i svih drugih nerasvetljenih ubistava".

U drugom dokumentu, lideri opozicije obracaju se ministrima inostranih poslova EU, SAD, Rusije i Kine i traze hitno ukidanje sankcija SR Jugoslaviji na vazduhoplovni saobracaj i uvoz nafte. Posebno se od EU i SAD trazi da sve preostale sankcije protiv Srbije i SRJ budu suspendovane ili ukinute odmah nakon sto bude postignut i potpisan dogovor izmedju rezima i demokratske opozicije o vanrednim izborima u Srbiji na svim nivoima.

Opozicija trazi i da se odmah po tom dogovoru Jugoslaviji obnovi clanstvo u OEBS-u i da se Vojsci Jugoslavije i MUP-u Srbije omoguci povratak na Kosovo, u skladu sa potpisanim sporazumima SRJ i NATO.

"Prihvatanjem nasih danasnjih zahteva od strane vlada vasih drzava, rezim Slobodana Milosevica suocio bi se sa zahtevom miliona gradjana Srbije za vanrednim izborima. Tom zahtevu rezim se ne bi mogao suprotstaviti, a izborna pobeda pripala bi demokratskim snagama", navodi se u poruci srpske opozicije.

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Draskovic izjavio je na konferenciji za stampu da je sastanak predstavnika opozicije bio "veoma uspesan". Draskovic je rekao da je u prvom planu razgovora "bila briga za drzavu i gradjane Srbije", kao i "zaista iskrena zajednicka strategija i taktika borbe da spasimo drzavu i gradjane od daljeg propadanja i nesrece". Predsednik SPO je naglasio da je na sastanku "vodjena borba argumentima da bi se doslo do najboljeg resenja". Prema njegovim recima, svi osim predsednika Pokreta sa demokratsku Srbiju generala Momcila Perisica, popisali su dva ponudjena dokumenta. On je precizirao da je general Perisic trazio da se u Saveznoj skupstini pokrene pitanje opoziva jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica, kao i da su se ucesnici saglasili da o tome razmisle u roku od nekoliko dana kako bi se ustanovilo da li bi to donelo vise koristi ili stete, s obzirom da opozicija nema vecinu u parlamentu. Draskovic je zahvalio ucesnicima sastanka na "mudrom i konstruktivnom drzanju" u borbi protiv "rezima koji predstavlja smrtnu presudu" Srbiji.

Predsednik Izvrsnog odbora Srpskog nacionalnog veca Kosova i Metohije Momcilo Trajkovic izjavio je da su on i vladika rasko-prizrenski Artemije prezadovoljni rezultatom sastanka opozicije u sedistu Srpskog pokreta obnove.

Koordinator Saveza za promene Vladan Batic rekao je da su predstavnici najvecih opozicionih stranaka u Srbiji prihvatili sugestiju vladike Artemija i Trajkovica da u istom sastavu odu na Kosovo i predstavnicima medjunarodne zajednice iznesu da stoje "uz zahteve Srpskog nacionalnog veca i Srba sa Kosova".

Na sestocasovnom sastanku ucestvovali su i predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Kostunica, predsednik Socijaldemokratije Vuk Obradovic, predsednik Demokratskog centra Dragoljub Micunovic, predsednik Demokratske alternative Nebojsa Covic, predsednik Nove demokratije Dusan Mihajlovic i predsednik Pokreta za demokratsku Srbiju Momcilo Perisic. Na sastanak su dosli i predsednici Koalicije "Sandzak" Rasim Ljajic, Saveza vojvodjanskih Madjara Jozef Kasa, Koalicije Vojvodina Dragan Veselinov, koordinator Saveza demokratskih partija Zarko Korac, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Canak i Reformsko-demokratske stranke Vojvodine Mile Isakov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: