Stiglo zahlađenje, grejanje uskoro

Nevreme zahvatilo Srbiju. Toplane širom zemlje počele su tople probe. U Novom Sadu grejanje već počelo, u Beogradu radijatori topli od četvrtka.

Izvor: B92

Utorak, 13.10.2009.

08:50

Default images

U Srbiji i dalje traju vremenske nepogode. Na planinama pada sneg, a debljina snežnog pokrivača na Kopaoniku dostigla je već 30 centimetara. Kiša koja pada od juče posle podne u Beogradu je izazvala velike saobraćajne gužve. Istovremeno, tri dana pred zvanični početak grejne sezone u Srbiji, više gradskih toplana ima minimalne ili nikakve zalihe energenata.

Bor će ostati hladan ako u narednih dva-tri dana ne stignu neophodne količine uglja, upozorava Dragoslav Nikolić iz lokalne toplane i dodaje da bez kolubarskog uglja ne može da počne grejna sezona, a da toplane imaju velike dugove prema rudniku koji im zbog toga ne isporučuje energente.

Slična situacija je i u Priboju, gde toplana ne može da naplati dugove od građana. Direktor preduzeća FAP stan Zoran Spajić kaže da je praktično nemoguće naplatiti dugove od stanovništva.

On je za B92 rekao da će pokušati da grejnu sezonu počnu na vreme, ali da je neizvesno da li će biti sredstava za grejanje u novembru.

Iz Ministarstva energetike i rudarstva nekoliko puta je ponovljeno da tokom ove godine neće biti problema u grejanju.

"Problema naravno da ima, međutim, mi smo već počeli sa radom našeg štaba za praćenje elektroenergetske i toplotne situacije za predstojeću grejnu sezonu. Upoznati smo sa svim problemima i uveliko preuzimamo korake da grejna sezona počne kako i kad treba i da radijatori budu topli u svim stanovima”, kaže za B92 državni sekretar u Ministarstvu energetike Radivoje Milanović.

“Ministarstvo je iniciralo dogovor i ugovor koji je potpisan između NIS-a i Udruženja toplana o isporuci mazuta i isporuci gasa, tako da će sigurno imati pomoć, odnosno već je imaju", poručio je on.

Grejna sezona u Beogradu počeće na vreme, to jest u čevtvrtak, 15. oktobra. Mazuta i čvrstog goriva ima, kaže direktor Beogradskih elektrana, a sa “Srbijagasom” je sklopljen ugovor o isporuci gasa. U velikom broju domaćinstava su u toku tople probe. Što se cena grejanja tiče, u početku sezone ostaće ista, ali problem su velika dugovanja građana.

Beograđani ne moraju da brinu oko početka grejne sezone. Energenata ima dovoljno, probno grejanje je u toku, a zasad se cene grejanja neće menjati, dok će se za otprilike mesec dana znati presek cena gasa i mazuta, koji najviše utiču na cenu grejanja.

Član Gradskog veća Goran Aleksić kaže da poskupljenje struje ne bi automatski značilo i skuplje grejanje.

“Kada bi ono eventualno moglo da se desi i da li je to mera toga samo procenat inflacije ili ozbiljniji uticaj cena energenata, to ćemo u narednim mesecima izučavati, ali skoro sa sigurnošću mogu da tvrdim da trenutno povećanja cene grejanja neće biti”, poručuje on.

“Kako ćemo se ponašati u narednom periodu, to ćemo morati zajedno da izučimo sa elektranama, sa ministarstvom, da vidimo ukupno stanje cena na tržištu", kaže Aleksić.

Veliki problem za Beogradske elektrane su nenaplaćena dugovanja. Najveći dužnici su građani koji duguju preko tri i po milijarde dinara. Privreda duguje jednu i po milijardu dinara.

"Ja se nadam da će Infostan i gradska uprava, kao što je i proletos bila jedna akcija gde je tim dužnicima bilo ponuđeno da uz određene beneficije regulišu svoje obaveze, da će i dalje takve ili neke slične akcije da sprovode i da će se naći način da se zaista građani motivišu da svoje obaveze izmire, a ja jedino što mogu da apelujem i na neku građansku svest", kaže generalni direktor JKP "Beogradske elektrane", Zoran Predić.

Grejanje u stanovima Beograđana zavisiće od spoljne temperature, ali bi temperatura u stanovima trebalo uvek da bude između 21 i 22 stepena.

U narednih par dana, dok traju tople probe, apeluje se na građane da prijavljuju samo kvarove u slučaju curenja na instalacijama ili ukoliko grejanja nema u celoj zgradi.

Tople probe počele su i u Nišu, gde takođe u četvrtak počinje grejna sezona.

Novosadska toplana grejnu sezonu počinje danas. Bez grejanja će ipak ostati Novosađani koji žive u novim zgradama čiji investitori nisu namirili svoje dugove prema toplani.

U najvećem broju stanova koje greje Novosadska toplana radijatori su topli već danas, pošto su u toku probe sistema.

Grejanje zvanično počinje u četvrtak, a u Toplani kažu da je sve spremno za početak sezone.

Grejanje će biti uskraćeno onima koji žive u 101 zgradi koja je i dalje na režimu privremenog grejanja, a čiji investitori nisu izmirili dugove prema Novosadskoj toplani.

Ostale neredovne platiše mogu očekivati opomene i tužbe, ali ne i isključenja.

U Toplani ne očekuju probleme sa snabdevanjem energentima i najavljuju da ove godine neće biti povećanja cene grejanja.

Za grejnu sezonu su spremni i u DP Novi Sad – gas, preduzeću koje gasom snabdeva oko 60.000 domaćinstava.

Iako kažu da imaju nenaplaćene dugove od oko 200 miiliona dinara, kažu i da su rezervisali dovoljno gasa za narednu grejnu sezonu.

Zbog cena grejanja i gasa nešto je veće zanimanje Novosađana za alternative poput uglja i drva, kažu na stovarištima. Oni koji se opredele za ove vrste grejanja treba da izdvoje oko 3.900 dinara za drva ili 4.500 do 10.000 dinara za ugalj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: