Bezbednost Medvedeva stroga tajna

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev za deset dana dolazi u Beograd. Mere bezbednosti i putanja kojom će se Medvedev kretati ostaće nepoznati do 20. oktobra.

Izvor: B92

Nedelja, 11.10.2009.

23:20

Default images

Grad se, međutim, kao i u slučaju nedavne posete američkog potpredsednika Džozefa Bajdena, ubrzano priprema za posetu najvišeg ruskog zvaničnika, pa tako beogradske komunalne službe privode kraju radove na restauraciji spomen-groblja oslobodilaca Beograda.

Za sada se zna da će Medvedev položiti venac na Groblju oslobodiocima Beograda i da će prisustvovati Svečanoj akademiji u Sava centru, koja se organizuje povodom 65. godišnjice oslobođenja glavnog grada.

Pripreme su uveliko u toku. Radi se na Groblju oslobodiocima Beograda, ali i u Sava centru, gde će biti održana Svečana akademija povodom oslobođenja Beograda.

Kako nam je nezvanično rečeno, zaposleni u Sava centru dobiće slobodne dane 18. i 19. oktobra, kada će se vršiti poslednje pripreme za svečanu akademiju.Pripreme rade zaposleni u protokolu Vlade Srbije, a u Sava centar će moći da uđu samo zaposleni u protokolu Sava centra, koji će za tu priliku dobiti posebene akreditacije.

Rečeno nam je i da će već 17. oktobra uveče u Sava centar ući specijalci koji će proveravati bezbednost objekta.

Zbog posete Medvedeva izmene je pretrpeo i program Sava centra. Bemus se završava ranije, a na pomeranje koncerta morao je da pristane hrvatski pop pevač Petar Grašo, koji je želeo da baš u to vreme zapeva beogradskoj publici.

Zvanična informacija koju saopštava Sava centar je da će na akademiji zasigurno biti ruski predsednik. I gradska uprava radi punom parom - obnavlja se Groblje oslobodiocima Beograda, a pri kraju su i radovi na spomeniku Aleksandru Puškinu.

Milan Krkobabić zamenik gradonačelnika i učesnik u organizaciji posete tvrdi za B92 da sve ide po planu.

“To se odnosi na dovođenje u kakav takav red spomen obeležja, kao što je spomenik oslobodicima na Novom groblju. Radovi su u završnoj fazi, obnovljeni su reljefi, izbrisani su grafiti, ispravljaju se ploče, uređuju se staze. Radimo i na postavljanju spomenika Puškinu, u parku Ćirila i Metodija. Postament je u završnoj fazi, na redu je uređenje natpisa, tu umetnici treba da daju poslednju reč. Očekujem da spomenik bude postavljen i spreman za otkrivanje” objašnjava Krkobabić.

Predsednik Medvedev navodno će u Beogradu boraviti osam sati, ali način na koji će biti dočekan javnosti nije poznat. Pominjani su trubači na Trgu republike, ali i mnogo drugi scenariji. To, po mišljenju Milana Krkobabića, međutim, nema kada da se desi , pošto će poseta biti isuviše kratka :

“To nije turistička poseta, nije isključivo vezana za oslobođenje Beograda, već je pre svega državnog karaktera. Ovde je pokrenuto bezbroj toga, mislim da bi trebalo da čovek boravi ovde najmanje deset dana, da koristi godišnji odmor. Ne verujem da je on baš spreman da ga iskoristi u Srbiji, da bi mogao sve to da vidi i čuje. Tako da, to će ipak biti svedeno. Ovo su sve zanimljive stvari, lepe želje i mi smo uvek ono skloni da pravimo velike fešte oko nekih stvari” dodaje Krkobabić.

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić siguran je da se ubrzano vrše i pripreme dobro skrivene od očiju javnosti.

“Pojavljuju se neke informacije da je velika grupa ruskih ‘bezbednjaka’ već stigla u našu zemlju, što je uobičajeno. Dakle, prilikom Bajdenove posete, takođe su pripadnici američke službe bezbednosti bili prisutni u Beogradu”, rekao je Dragišić.

“Oni, zajedno sa našim ‘bezbednjacima’, preduzimaju mere koje se preduzimaju u takvim situacijama. Ono što je važno znati, to je da, naravno, najveći deo tih mera neće biti otkriveni javnosti sve do samog dolaska Medvedeva”, objasnio je on.

Nije poznato da li će se Medvedev, osim sa najvišim zvaničnicima, sresti i sa građanima Srbije. Sigurno je samo to da će građani tog dana morati da budu veoma strpljivi.

“Treba očekivati i zatvaranje šahtova i blokade određenih ulica, putanja kojom će se kretati predsednik Medvedev će svakako biti čuvana kao najstroža tajna, kao i mesto gde će on boraviti”, naveo je on.

Za sada su izvesne pojedine teme koje će dominirati tokom posete Medvedeva.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin nedavno je rekao da je uveren da će ruski predsednik u Beograd doneti dobre vesti i odgovor na zahtev predsednika Srbije Borisa Tadića za finansijskom pomoći. Reč je o sredstvima za pokrivanje deficita budžeta, izgradnju metroa i niza infrastrukturnih projekata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: