Kačinjski potpisao "Lisabon"

Poljski predsednik Leh Kačinjski potpisao je Lisabonski sporazum, pa je Češka ostala jedina članica Evropske unije koja još nije ratifikovala taj dokument.

Izvor: B92

Subota, 10.10.2009.

13:15

Default images

Potpisivanje dokumenta, koji donosi reformu evropskih institucija, izvršeno je na ceremoniji u predsedničkoj palati u prisustvu visokih evropskih zvaničnika, među kojima je bio i predsednik Evropske komisjie Žoze Manuel Baroso.

Pre nego što je stavio svoj potpis na dokument, Kačinjski, inače konzervativac i evroskeptik, istakao je da EU ostaje savez suverenih nacionalnih država koji treba da ostane otvoren za prijem novih članova, uključujući i balkanske zemlje i Gruziju.

Sva poglavlja Lisabonskog sporazuma o osnovnim pravima su obavezujuća za sve zemlje EU izuzev za Veliku Britaniju i Poljsku, čiji su prigovori usvojeni.

Britanija se protivila pojedinim odredbama poput široko definisanog prava na štrajk radnika, koji je bio predmet brojnih sukoba tokom osamdesetih godina, dok je Poljska želela garancije da zbog primene sporazuma neće morati da menja svoje porodične i običajne zakone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: