Fišer: Bez otvaranja ratifikacije

Češki premijer Jan Fišer odbio da zbog novih zahteva predsednika Češke Vaclava Klausa, češka vlada zatraži ponovno otvaranje ratifikacije Lisabonskog sporazuma.

Izvor: B92

Petak, 09.10.2009.

23:09

Default images

Uprkos izjavama češkog predsednika Vaclava Klausa da do ratifikacije Lisabonskog sporazuma neće doći ukoliko se ne budu poštovali dodatni uslovi, Fišer je uveren da će sporazum biti potpisan. On je, posle sastanka sa predsednikom Evropskog parlamenta Jeržijem Buzekom u Pragu, rekao da će vlada učiniti sve da se proces ratifikacije okonča do kraja godine

Češki predsednik Vaclav Klaus zahteva da se u Lisabonski sporazum dopišu delovi teksta koji se odnose na Povelju osnovnih prava. Poznati evroskeptik, kako Klausa često nazivaju, insistira na tome kako bi se izbegla mogućnost da Nemci deportovani posle Drugog svetskog rata podnesu imovinske zahteve direktno evropskom sudu i zaobiđu češke insitucije.

“Mislim da Češka Republika mora da pregovara i postigne isti izuzetak kao Poljska i Velika Britanija, pre ratifikacije. To će biti potvrda da neće biti posledica koje se odnose na kršenje Benešovih dekreta”, rekao je Vaclav Klaus.

S obzirom na to da sličan aranžman izuzetaka iz primene Povelje osnovnih prava već imaju Poljska i Velika Britanija, predsednik Evropskog parlamenta je optimista.

“Objasnio sam i to je više nego očigledno da to treba da bude odobreno i podržano. Sve ideje o tome i odluka mora biti odneta od strane 27 zemalja nezavisno za Češku Republiku. Sada ne znamo precizno šta će biti konačna odluka o Češkoj strani”, rekao je predsednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek.

Predsednik Češke je poslednji evropski lider koji se protivi ratifikaciji Lisabonskog sporazuma, pošto ga je predsednik Poljske Leh Kačinjski danas potpisao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: