DV: Nobel za mir prečesto sporan

Dojče vele ocenjuje da su dobitnici Nobelove nagrade za mir često osporavani i podseća na polemike kada su nagradu dobili Jaser Arafet i Henri Kisindžer.

Izvor: B92

Petak, 09.10.2009.

14:48

Default images

Nobelova nagrada za mir američkom predsedniku Baraku Obami iznenadila je mnoge, a svetski mediji, između ostalog, podsećaju da su pojedini dobitnici ovog priznanja često bile osporavani.

Kada je vođa Palestinaca Jaser Arafat dobio zajedno sa Jicakom Rabinom Nobelovu nagradu za mir, odluku nisu kritikovali samo Jevreji. Njegova obeležja bila su palestinska marama i futrola za pištolj, a nagradu je dobio za doprinos miru na Bliskom istoku, podseća se u analizi Dojče velea.

Međutim, Međunarodni monetarni fond optuživao ga je za zloupotrebu finansijske pomoći Palestincima, tvrdilo se da je deo pomoći potrošen za terorizam. Arafat se, inače, u poznijim godinama distancirao od terorizma.

Henri Kisindžer nije bio osporavan kao Arafat, ali ni njegovoj nagradi nisu svi aplaudirali. U to vreme bio je savetnik za bezbednost predsednika Ričarda Niksona i nagradu je dobio za mir u Vijetnamu, mada je prethodno, za vreme Niksonove administracije, rat eskalirao.

Vangari Mataji iz Kenije dobila je 2004. Nobelovu nagradu za mir kao prva žena iz Afrike – za doprinos sprečavanju seče šuma i borbi protiv korupcije.

Međutim, Vangari Mataji je oštro kritikovana zbog izjave da je virus side napravljen u zapadnim laboratorijama kako bi se iskorenili crnci. Uprkos nagradi ostala je neomiljena i u Keniji, gde u svom okrugu nije izabrana za poslanicu na izborima 2007. godine.

Ovde možete pročitati celu analizu Dojče velea.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: