Ljajić: Očuvati radna mesta

Ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić izjavio je da je cilj Vlade Srbije očuvanje radnih mesta i privrednih kapacitete za period nakon krize.

Izvor: Beta

Petak, 09.10.2009.

12:56

Default images

"Ekonomska kriza jeste uzela danak u Srbiji, ali ne u meri u kojoj se predviđalo. Jedan broj ljudi ostao je bez posla, ali kroz socijalni dijalog pokušavamo da zaštitimo prava radnika", rekao je Ljajić tokom posete Zrenjaninu, koji je posetio zajedno s predsednikom Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisavom Orbovićem.

Prema rečima ministra rada i socijalne politike, efekti krize u Srbiji ogledaju se u velikoj nelikvidnosti privrede.

On je izrazio uverenje da se štrajkovima i protestima ne mogu rešiti problemi ma koliko, kako je rekao, bili legitimni i opravdani.

Ljajić i Orbović su razgovarali s predstavnicima zrenjaninske lokalne samouprave i sindikalnih organizacija o problemima u poslovanju i statusu preduzeća koja su pogođena posledicama globalne ekonomske krize.

Ljajić je novinarima rekao da su ovakvi razgovori najbolji način da se rešavaju problemi koji su se, kako je naveo, "pojačali u periodu globalne ekonomske krize".

Razgovori koji se vode sa predstavnicima lokalnih samouprava i sindikalnih organizacija su, dodao je, način da se ostvari nov model ne samo socijalnog dijaloga, već i rešavanja konkretnih problema sa kojima se radnici u Srbiji susreću.

Na pitanje da li su ekonomsku krizu pojedini poslodavci iskoristili za smanjenje broja zaposlenih, ministar Ljajić je rekao da je Ministarstvo reagovalo u svim slučajevima kako bi se zaštitila legitimna prava radnika, u skladu sa Zakonom o radu.

"Mi smo, u odnosu na prošlu, ove godine imali do 30 odsto veći broj inspekcijskih nadzora vođenih baš zbog zahteva sindikata, ili radnika kojima su prava bila uskraćena", rekao je on.

Ljajić će danas obići i preduzeće "Titel brand" iz Titela, u kome su zaposleni u štrajku i razgovarati s predstavnicima radnika, sindikata i poslovodstva kako bi se zajednički iznašlo rešenje problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: