Novi zahtev Češke Evropskoj uniji

Predsednik Češke Vaclav Klaus rekao je da želi da se pre potpisivanje Lisabonskog sporazuma dopiše poglavlje ugovora koje se odnosi na osnovna prava.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.10.2009.

22:20

Default images

Premijer Švedske, koja predsedava EU, Frederik Rajnfelt, rekao da je razgovarao telefonom sa predsednikom Klausom koji traži da se doda fusnota od dve rečenice o povelji o osnovnim pravima. Rajnfelt je, reagujući na takav zahtev, rekao Klausu da je to "loša poruka, u loše vreme za EU".

“Jasno sam mu rekao da ne želim da se ovim odloži što ranije ratifikovanje sporazuma", kazao je Rajnfelt.

Rajnfelt je dodao da mu je Klaus kazao da će potpisati Lisabonski sporazum ukoliko se doda fusnota i ukoliko se Ustavni sud pozitivno izjasni o tom dokumentu.

Istovremeno, francuski ministar spoljnih poslova Bernar Kušner je naglasio da EU ne može da menja Lisabonski sporazum da bi se ispunili Klausovi zahtevi.

Kušner je optužio Klausa da "izmišlja poteškoće" u vezi sa potpisivanjem ugovora i dodao da ne sumnja da će takvih stvari još biti.

Francuski šef diplomatije je rekao da Česi prihvataju da su njihovi predstavnici (u parlamentu i senatu) to podržali, a nisu tražili da se promeni nijedna reč, ističući da veruje da će to uticati na Klausa da na kraju potpiše sporazum.

Grupa čeških poslanika je prošle sedmice pokrenula postupak pred Ustavnim sudom Češke, koji treba da se izjasni o ustavnosti ovog dokumenta.

Njegovo usvajanje je time odloženo na najmanje nekoliko nedelja.

S obzirom na to da su Irci na ponovljenom referendumu održanom u petak podržali usvajanje Lisabonskog sporazuma, koji treba da omogući bolje funkcionisanje Evropske unije, da bi sporazum stupio na snagu nedostaju dva potpisa - poljskog i češkog predsednika.

Očekuje se da će poljski predsednik Leh Kačinjski potpisati sporazum u subotu.

Klaus je ranije izjavljivao da je EU na opasnom putu "proizvodnje" sve više pravila, a sve manje slobode i odgovornosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: