Kačinjski: Potpis u subotu

Poljski predsednik Leh Kačinjski potpisaće u subotu Lisabonski sporazum i tako završiti njegovu ratifikaciju u Poljskoj.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.10.2009.

20:01

Default images

Kačinjski će sporazum potpisati 10. oktobra u podne, na svečanosti kojoj će osim poljskog državnog vrha prisustvovati i najviši zvanični EU. Ceremoniji će prisustvovati šef Evropske komisije Žoze Manuel Baroso, premijer Švedske, predsedavajuće EU Frederik Rajnfelt i predsednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek, objavila je kancelarija poljskog predsednika na svom sajtu.

Buzek u Varšavu putuje iz Praga, gde će prethodno u petak, kao jedan od retkih evropskih zvaničnika, imati posle dužeg vremena priliku da razgovara o ratifikaciji Lisabonskog sporazuma sa poslednjim ko ga u Evropi blokira - predsednikom Češke Vaclavom Klausom.

Evroskeptični češki predsednik potpuno je iznenadio i evropske partnere i češku političku scenu, kada je danas u telefonskom razgovoru sa Rajnfeltom zatražio da Lisabonski sporazum dobije dopunu, dve rečenice koje bi se odnosile na Povelju osnovnih prava.

Izuzetke iz primene Povelje osnovnih prava uspele su tokom pregovora o Lisabonskom sporazumu da za sebe izdejstvuju Velika Britanija i Poljska, a Kačinjski je označio to kao jedan od uspeha poljskih pregovarača.

Klaus nije želeo švedskom premijeru da kaže kakve dopune traži, samo je rekao da će sve precizirati kada dobije presudu Ustavnog suda Češke na žalbu 17 konzervativnih senatora da je Lisabonski sporazum u suprotnosti sa češkim Ustavom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: