Ratifikacija i u Češkoj i Poljskoj

Nakon što su Irci na referendumu prihvatili Lisabonski sporazum, Češka i Poljska najavljuju skoru ratifikaciju tog dokumenta.

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2009.

20:09

Default images

Češki premijer Jan Fišer kaže da je vlada te zemlje čvrsto uverena da će u Češkoj Lisabonski sporazum biti konačno ratifikovan do kraja godine.

"Prema svim signalima koje imam, verujem da neće biti razloga da predsednik Vaclav Klaus odlaže svoj potpis i time potvrdu ratifikacije Lisabonskog sporazuma ako dobije presudu Ustavnog suda da je taj sporazum u skladu sa našim Ustavom", kazao je Fišer.

Češki premijer je trebalo danas da se povodom komplikacija oko Lisabonskog sporazuma u Češkoj sastane u Briselu s premijerom Švedske, zemlje predsedavajuće Evropskom unijom, Frederikom Rejnfeltom, sa šefom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom i predsednikom Evropskog parlamenta Ježijem Buzekom.

Pošto se avion dva puta pokvario, Fišer nije ni odleteo iz Praga, a susret se sa zakašnjenjem odigrao putem videokonferencije, kao i uključivanjem u konferenciju za novinare u Briselu.

Fišer je danas apelovao na evropske partnere da ne podležu nervozi, jer u Češkoj traje regularan ustavni proces, a grupa senatora samo je iskoristila svoje ustavno pravo da zatraži od suda ocenu Lisabonskog sporazuma.

"Sud je već jednom prošle godine presudio da je sporazum u skladu sa Ustavom ", podsetio je Fišer i dodao: "Nije pitanje da li će sporazum biti ratifikovan u Češkoj, već kada."

Za češku vladu je, po rečima njenog premijera, veliko ohrabrenje to što je Ustavni sud rešio da se Lisabonskim sporazumom pozabavi po hitnom, ubrzanom postupku, a već naredne nedelje trebalo bi da se zna tačan datum donošenja presude.

Fišerov švedski kolega Rejnfelt upozorio je da mu možda neće trebati faktički Klausov potpis na dokumentu da počne konsultacije oko nove Evropske komisije, ali da za sada nije jasno da li će češki Ustavni sud uspeti da odluči pre novembra, do kada mora da se sastavi nova komisija.

Rejnfelt je upozorio da je da bi EU počela da funkcioniše po Lisabonskom sporazumu a ne po onom prethodnom iz Nice, važno da bude ratifikovan u svih 27 zemalja.

Predsednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek rekao je na konferenciji za novinare u Briselu da treba poštovati ustavni proces koji traje u Češkoj i da ne treba na Prag vršiti pritisak, ali da se Češkoj mora otvoreno reći koliko ostalih 26 zemalja košta čekanje samo na jednu.

Potpis Kačinjskog za nekoliko dana

Predsednik Poljske Leh Kačinjski potpisaće Lisabonski sporazum za nekoliko dana, jer želi da upriliči veliku svečanost povodom okončanja ratifikacije, kazao je danas šef predsedničke kancelarije Pavel Vipih.

Poljski mediji utrkivali su se ovih dana u nagađanjima iz nezvaničnih izvora i tvrdili da će ga potpisati ili u ponedeljak, ili danas po povratku iz Rumunije, kao i da ni ne namerava uskoro da ga potpisuje.

"Naoružajte se strpljenjem. Danas ga sigurno neće potpisati, vraćamo se iz Rumunije kasno uveče a teško da će ga potpisivati u avionu", kazao je Vipih za sajt lista "Gazeta viborča".

"Predsedničkoj kancelariji je potrebno vreme za tehničke pripreme za potpisivanje. Lisabonski sporazum je važna stvar. Ne želimo da umanjujemo njegov značaj. Pregovori o njemu predstavljaju naš uspeh", rekao je Vipih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: