Zaoštravanje odnosa Banjaluke i OHR

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik zapretio je da će taj entitet krenuti svojim putem ako međunarodna zajednica, kako kaže, bude kršila Dejtonski sporazum.

Izvor: B92

Nedelja, 27.09.2009.

12:54

Default images

Poruke koje ovih dana razmenjuju zvaničnici RS i čelnici OHR-a ukazuju na to da sukob između dve strane esklalira. Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata prekinuo je svaku saradnju sa Strankom demokratske akcije i najavio povlačenje srpskih predstavnika iz državnih institucija. OHR ne isključuje mogućnost smena ukoliiko, njegove odluke budu odbačene.

Institucije međunarodne zajednice od juče se nalaze pred velikim izazovom nakon što je premijer Republike Srpske Milorad Dodik najavio da će taj entitet krenuti svojim putem u slučaju donošenja odluka kojim visoki predstavnik međunarodne zajednice, kako kaže, krši Dejtonski sporazum.

Poručujući da Republika Srspka neće prihvatiti nijednu nametnutu odluku visokog predstavnika, Dodik je najavio mogućnost radiklanijih mera.

“To je da ćemo se mi povući iz organa BiH i tamo nikad se više nećemo vratiti. Prema tome, ako žele da vide tu našu odlučnost, neka urade to danas, mi smo spremni već večeras da to uradimo”, najavio je juče Dodik.

Kriza očito eskalira. Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), kako je juče saopšteno, prekida svaku vrstu saradnje sa Strankom demokratske akcije (SDA), a najavljena je i smena ministara SDA u Vladi Republike Srpske i povlačenje SNSD-ovog ministra iz Vlade Federacije.

Visoki predstavnik Valentin Incko nazvao je zaključke Vlade Republike srpske, nakon njegovih odluka o državnoj kompaniji “Elektroprenos BiH”, neozbiljnim i antidejtonskim.

Šef OHR-a ne isključuje mogućnost smena pojedinih političara ako se za tako nešto ukaže potreba.

On nije komentarisao najave o mogućem povlačenju srpskih predstavnika iz državnih institucija, ali je spreman za slučaj da Republika Srpska povuče svoje kadrove iz “Elektroprenosa” koji, kako kaže, ne funkcioniše upravo zbog opstrukcija iz Republike Srpske.

“Ako se oni povuku tamo, ima još drugih. Onda će sledeći u redu preuzeti te funkcije”, najavio je Incko.

Iako mediji stvaraju utisak da je bunt protiv odluka OHR-a jedinstven u celoj Republici Srpskoj, pojedini politički lideri u tom entitetu Dodikove poteze smatraju politički neracionalnim.

Lider Demokratske stranke i bivši predsednik Republike Srpske, Dragan Čavić, veruje da su takvi koraci štetni za taj entitet i ne želi da učestvuje u akciji koju predvodi Dodik.

“Mislim da pravi čitavu gomilu grešaka, mislim da prave namerno konflikt, da tu konfrontaciju prave iz sasvim drugih motiva, a ne zaštite nacionalnih interesa Srba”, ocenio je Čavić.

Dodik je svojim poslednjim odlukama doveo OHR u situaciju da mora reagovati, a od prirode te reakcije zavisiće i svi budući politički koraci na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni.

Sastanak dva premijera

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik kaže da se sa premijerom Federacije BiH Mustafom Mujezinovićem dogovorio da se u sledeće dve do tri sedmice održi Skupština akcionara "Elektroprenosa BiH", uz uslov RS da visoki predstavnik Valentin Incko prethodno povuče nametnutu odluku o ovoj kompaniji.

Dodik je kazao da je sve odluke o funkcionisanju kompanije, kao i zakon o elektroprenosu BiH nametnuo visoki predstavnik, kao i da ne postoji nijedan akt u oblasti elekroprenosa koje su dogovorili entiteti, što ne dozvoljava da se na stabilnim osnovama gradi uspešnost "Elektroprenosa BiH".

On je zatražio da visoki predstavnik povuče svoje odluke u vezi sa ovom kompanijom, navodeći da one nisu u skladu sa direktivama Evropske unije o funkcionisanju korporacija.

Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović rekao je da podržava odluke visokog predstavnika, navodeći da postoje veliku problemi u snabdevanju strujom određenih područja Federacije BiH.

Prema njegovim rečima, to je posledica višegodišnjeg neulaganja sredstava u tu oblast, mada na raspolaganju stoji 130 miliona konvertibilnih maraka (KM) na računima "Elektroprenosa BiH".

Visoki predstavnik je 18. septembra produžio mandat Upravnom odboru kompanije i direktoru Dušanu Mijatoviću, koji im je istekao pre pola godine, otkada kompanija uopšte ne funkcioniše.

Dvojica premijera razgovarali su i o raspodeli sredstava sukcesije imovine bivše SFRJ.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: