Beč: Podrška "Povorci ponosa"

U znak podrške organizatorima u Beogradu otkazane "Povorke ponosa" u Beču će u sredu biti održane demonstracije.

Izvor: B92

Subota, 26.09.2009.

12:27

Default images

Protest u Beču organizuje Udruženje homoseksualaca Austrije. Učesnici demonstracija planiraju, kako je saopšteno, da protestuju ispred ambasade Republike Srbije u glavnom gradu Austrije.

Organizatori demonstracija ističu da je 20.septembra u Beogradu trebalo da se održi, nakon 2001, “tek druga ‘Povorka ponosa’”, ali da je taj poduhvat propao zbog "nespremnosti na saradnju srpskih vlasti".

"Umesto toga ekstremna desnica je ostvarila pobedu. Ona je u kampanji koja je trajala preko mesec dana, sa uspehom na kraju, pretila potencijalnim učesnicima Povorke. I pored međunarodne solidarnosti beogradske vlasti su odbile da zaštite učesnike protiv fašističkih nasilnika. Iz tog razloga organizujemo 30. septembra demonstracije ispred ambasade Srbije u Beču", navodi se u saopštenju.

"Otvoreno sprečavanje seksualnog samoopredeljenja ne treba osuditi samo, u ekstremnom obliku u Srbiji, ili nedavno u Mađarskoj, već se i austrijska država, takođe, nije pokazala u skladu sa vremenom u kojem živimo, sve dok ne bude ostvarena pravna ravnopravnost svih mogućih načina življenja i voljenja", navodi se u saopštenju.

Organizatori tvrde da je u drugim evropskim gradovima već bilo protesta ispred ambasada Srbije, na primer 24. septembra u Berlinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: