"Blic": Premijer piše otkaze

Vlada Srbije propisaće maksimalni broj činovnika u svakom ministarstvu ponaosob, kao i broj zaposlenih u upravi u svakoj opštini i gradu posebno, piše “Blic“.

Izvor: Blic

Sreda, 23.09.2009.

01:35

Default images

Vlada Srbije završila je nacrte dva zakona, o državnim službenicima i o lokalnoj samoupravi, kojima se propisuje maksimalni broj činovnika u svakom ministarstvu ponaosob, kao i maksimalni broj zaposlenih u javnoj upravi u svakoj opštini i gradu u Srbiji posebno, kaže za “Blic“ izvor iz Vlade.

Svi prekobrojni moraće da budu otpušteni, a angažovanje honoraraca preko tog broja neće biti moguće.

Kako je za “Blic” rečeno u Vladi, nacrti zakona ići će direktno u proceduru usvajanja i ministarstva neće biti konsultovana o već određenim kvotama zaposlenih.

Nacrt zakona o državnim službenicima završila je pre nekoliko dana Radna grupa Vlade na čijem čelu je generalni sekretar Tamara Stojčević.

U nacrt su, kako kaže izvor “Blica“, uneti precizni brojevi, odnosno maksimalne kvote koliko svako ministarstvo i služba Vlade može imati zaposlenih.

Prethodnih dana sva ministarstva su dostavila podatke o tome koliko trenutno imaju stalno zaposlenih i honoraraca, uz mišljenje za koliko bi mogli da smanje njihov broj, ali to nije bio glavni kriterijum na osnovu koga je Radna grupa odredila kvote, koje se još drže u tajnosti.

Posebno je zanimljivo, kako kaže izvor “Blica“, što na ove kvote ministarstva neće imati mogućnosti da se dodatno izjašnjavaju.

Kako “Blic“ saznaje, nacrt zakona ići će najkasnije za dve nedelje na usvajanje na sednicu Vlade.

"Premijer dobio odrešene ruke"

Na sastanku prošlog petka lideri DS, SPS i G17 plus Tadić, Dačić i Dinkić i premijer Mirko Cvetković složili su se da se neodložno ide u ozbiljnu racionalizaciju državne administracije, piše list.

Cvetković je zahtevao odrešene ruke i saglasnost svih partnera u Vladi, što je i dobio, podeljena su i konkretna zaduženja radnoj grupi koja pravi predlog smanjenja republičke administracije, računajući i javna preduzeća.

Dogovoreno je da do petka bude napravljen predlog zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: