Moguća loša ocena Evropske komisije

Otkazivanje "Povorke ponosa" biće negativno ocenjeno u predstojećem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u integracijama, piše "Danas".

Izvor: Danas

Sreda, 23.09.2009.

00:33

Default images

“Evropska komisija smatra da pretnje ekstremističkih grupa nasiljem nad građanima gej i lezbejske orijentacije u Srbiji mora da bude jasno osuđeno i procesuirano u skladu s krivičnim zakonima”, rečeno je za list “Danas” u Briselu i Beogradu.

“Kao što je saopštio Savet Evrope i u skladu sa stavom švedskog predsedništva EU povodom otkazivanja Povorke ponosa u Beogradu, Evropska komisija duboko žali što su organizatori bili primorani da odustanu od održavanja ovog događaja zbog bezbednosnih rizika”, rekao je Mark Ingliš, predstavnik za štampu u kancelariji evropskog komesara za proširenje Olija Rena.

Iz Brisela poručuju da je "sloboda okupljanja univerzalno ljudsko pravo, koje se mora poštovati".

“Komisija je duboko zabrinuta zbog pretnji nasiljem ekstremističkih grupa koje su bile upućene organizatorima i potencijalnim učesnicima. Pozivanje na nasilje mora jasno da bude osuđeno”, rekla je Luca Ester Kadar, načelnica Odeljenja za informisanje Delegacije Evropske komisije u Srbiji.

“Komisija podseća da Srbija ima zakone koji garantuju slobodu okupljanja i izražavanja i zabranjuju diskriminaciju bilo koje vrste. To su osnovni demokratski principi koji se moraju poštovati. Podsticanje na nasilje ekstremističkih grupa mora da bude procesuirano u skladu sa krivičnim zakonima”, kazala je ona.

Ipak, sagovornici lista “Danas” u Briselu i Beogradu nisu želeli da odgovore da li će otkazivanje “Povorke ponosa” i činjenica da država nije u stanju da garantuje bezbednost učesnicima te manifestacije uticati na sadržaj izveštaja o napretku Srbije u evropskim integracijama, koji će Evropska komisija objaviti sredinom oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: