Tužilaštvo će tražiti zabranu

Beograd -- U Republičkom tužilaštvu kažu da će zatražiti zabranu delovanja organizacija koje pozivaju na nasilje, ministar policije najavljuje promenu zakona o navijačima.

Izvor: B92
Podeli

Iako je policija u roku od dva dana privela 37 osoba, zbog kršenja zabrane okupljanja na javnim mestima, pokret 1389 ipak najavljuje okupljana. Tužilac Slobodan Radovanović, najavljuje zabranu organizacija koje pozivaju na nasilje, međutim, nije precizirao o kojim organizacijama je reč.

"Na prvom mestu ćemo zatražiti narednih dana, kada prikupim sve što mi je potrebno od materijala dokumentacije, zabranu delovanja organizacija za koje se utvrdi da su najviše učestvovale u ovim izgredima. Neke su do sada pominjane u našoj javnosti, ja ne bih da ih sada citiram", rekao je Radovanović.

Međutim, nerede ne prave samo pripadnici desničarskih grupa već i organizovane grupe navijača.

Ministar policije Ivica Dačić kaže da će morati da se menja zakon o navijačima.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kaže da je država napokon pokazala rešenost da se obračuna sa ekstremizmom, kao i da očekuje da se akcije hapšenja nastave.

“Za takve organizacije nema mesta u legalnom sistemu Srbije. Dobro je što su neki osuđeni prekršajno i što će krivično odgovarati“, rekao je Đilas.

Advokat Božo Prelević smatra da je greška države što dosada nisu utvrdili ko stoji iza ekstremnih grupa poput “Pokreta 1389“, “Obraz“, navijačkih grupa i sličnih.

“Nije utvrđeno ko ih finansira, ko ih pilotira i s kojim ciljem”, kaže Prelević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.