Opozicione stranke protiv zabrana

Beograd -- Opozicija se protivi zabrani ultradesničarskih organizacija i navodi da država već ima mehanizme kojima može da se suprotstavi nasilju.

Izvor: B92
Podeli

Opozicione stranke vrlo su oprezne u odnosu prema organizacijama koje su pretile učesnicima "Povorke ponosa". Zajedničko im je da se ne priključuju zahtevima za njihovu zabranu. DSS: Vlast je kriva za atmosferu. SNS: Protiv nasilja zakonom, a ne zabranom. SRS: Marketinški potez vlasti.

Država ne treba da zabranjuje rad organizacija po svom nahođenju, već po postojećoj proceduri, poručuje iz DSS. Svaka organizacija, ukoliko krši Ustav, mora biti zabranjena, ali prema zakonskim propisima, kažu u stranci Vojislava Koštunice.

Ipak na pitanje da li će podržati zabranu rada ultradesničarskih organizacija, portparol DSS Andreja Mladenović nije konkretno odgovorio.

“Da li će DSS podržati zabranjivanje, to je hiptetičko pitanje .. vi morate da postavite pitanje vladi na koji način će da se uključi u rešavanje tog problema”, naveo je Mladenović.

Ništa precizniji odgovor nije bio ni na pitanje kakav je stav DSS o delovanju organizacija koja se mogu naći na udaru inicijative o zabrani, kao što su “Obraz” i “Pokret 1389.”, organzacije koju su se zajedno sa DSS našle u nedavno održanoj porodičnoj šetnji.

“Ne znam kakav stav bi trebalo da imamo, ne znam o čemu se radi, kakav stav ...Šta mislite o njihovom delovanju? Ne znam zašto bih vam na to odgovorio”, rekao je Mladenović.

Srpska napredna stranaka Tomislava Nikolića osuđuje talas nasilja na beogradskim ulicama, ali je protiv zabrane rada ultradesničaraskih organizacija.

Radikali žale zbog incidenata, ali najavu o zabrani rada desničaraskih organizacije nisu shvatili ozbiljno.

Ministarstvo pravde je sa Republičkim tužilaštvom početkom godine predložilo Ustavnom sudu Srbije da zabrani delovanje organizacije "Nacionali stroj" zbog širenja neonacističkih ideja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.