Homen: Zabraniti promotere nasilja

Ministarstvo pravde će se založiti da se sve grupe koje propagiraju nasilje rasformiraju, a njihovo delovanje zabrani, kaže Slobodan Homen.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.09.2009.

00:40

Default images

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen je gostujući u emisiji "Utisak nedelje" na TV B92 podsetio da je Ministarstvo pravde, zajedno s Republičkim tužilaštvom, iniciralo zabranu delovanja organizaciji "Nacionalni stroj".

Republičko tužilaštvo je početkom godine predložilo Ustavnom sudu Srbije da zabrani delovanje te organizacije zbog širenja neonacističkih ideja. Homen kaže da otkazivanje "Povorke ponosa" ne znači da je država izgubila rat u borbi za demokratske slobode.

“Pitanje je bilo da li je neko jači od države. Naravno da niko nije jači od države. Da li su nam ubili premijera? Jesu. Da li se ovo nije održalo? Da li smo ovu bitku izgubili? Jesmo, ali se rat nastavlja. Važno je da naučimo lekciju, jer ovo nije problem koji ima samo Srbija”, objasnio je Homen.

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić kaže da je otkazivanje "Povorke" poraz društva, a ne države.

“ I da smo svi bili čvrsti, mi bi danas bili pobednici, a ne bi bili oni koji nisu došli na dvoboj. Bez obzira što su intimno smatrali da bi oni lično bili poraženi ako bude Plato, a ne Ušće, daleko mudrije bi bilo za čitav događaj, za sve aktiviste i promociju slobode da se taj događaj održi”, objasnio je Čiplić.

Dragana Vučković iz organizacionog odbora "Povorke ponosa" kaže da nisu imali garanciju države da će biti bezbedni čak i da su pristali na održavanje skupa na Ušću.

Ona navodi da je zahvalna predsedniku Srbije i Vladi na podršci, ali su te podrške, kako kaže, stigle suviše kasno.

“Tužno mi je da gradonačelnik reaguje i eksplicitno govori protiv nasilja onda kada je brutalno pretučen strani državljanin, a pre desetak dana navijači koji su uleteli u autobus na relaciji od Ade do centra grada tukli su 30 minuta jednu devojku zato što su je percipirali kao lezbejku i niko nije reagovao”, rekla je ona.

USS: Zahtev tužilaštva prioritet

Predsednica Ustavnog suda Srbije Bosa Nenadić izjavila je da je predlog Republičkog javnog tužilaštva za zabranu delovanja organizacije "Nacionalni stroj" jedan od prioriteta u radu tog suda, ali da zahteva vreme kako bi bio sagledan na celovit način.

"To je jedan od prioriteta po našem planu rada, ali je predmet složen i zahteva vreme da se celovito, potpuno sagleda i da se pribave neophodni dokazi kako bi sudija izvestilac dao predlog sudu za odlučivanje", rekla je Nenadićeva Tanjugu.

NVO: Nejasan i defanzivan stav države

Organizacije za zaštitu ljudskih prava ocenile su da država, osim dužnosti da bude neprikosnoveni autoritet koji će garantovati slobodu i bezbednost, ima i obavezu da u društvu stvara atmosferu u kojoj građani mogu da bez straha od nasilja i represije ostvaruju sva svoja prava.

U slučaju Povorke ponosa, državni organi su od početka zauzeli nejasan i defanzivan stav, ohrabrujući posredno nasilnike da se organizuju, nedeljama prete javnosti i otvoreno pokazuju nameru da izazovu teško nasilje na ulicama Beograda.

Država se nikada nije vrednosno odredila prema tom događaju, prepuštajući uglavnom policiji da na tehničkom nivou tretira rizike najavljenog skupa, navodi se u saopštenju.

Naredni dani, upozorile su te organizacije, moraju biti iskorišćeni za oštar zakonski i operativni obračun za svakom grupom koja deluje na neustavan način.

Samo tako atmosfera u društvu biće dovedena na nivo primeren slobodnoj državi, a iz javnog delovanja isključeni svi koje posežu za nezakonitim postupcima i krivičnim delima, navodi se u saopštenju.

Zajedničko saopštenje potpisali su Beogradski centar za ljudska prava, Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, Evropski pokret u Srbiji, Fond za humanitarno pravo, Žene u crnom i Centar za unapređenje pravnih studija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: