El Baradej se zahvalio Vladi Srbije

Odlazeći generalni direktor IAEA Mohamed el Baradej zahvalio se Vladi Srbije na rešenju pitanja istrošenog nuklearnog goriva iz Instituta u Vinči.

Izvor: B92

Sreda, 16.09.2009.

12:02

Default images

El Baradej je u razgovoru u Beču sa potpredsednikom Vlade Srbije za evropske integracije i ministrom za nauku i tehnološki razvoj Božidarom Đelićem, istakao da je srećan što je konačno potpisan sporazum sa Rusijom o izmeštanju istrošenog nuklearnog goriva iz Vinče.

Odlazeći direktor IAEA je ukazao da je to bio veoma dug projekat, koji je i skup, jer staje 25 miliona dolara, istakavši da je Srbija obezbedila znatna sredstva da se ovaj problem reši.

"Srbija je otvorila novo poglavlje u saradnji sa UAEA", ocenio je Đelić u razgovoru sa El Baradejem.

"Juče potpisani trgovinski sporazum sa Rusijom predstavlja ogroman korak kojim zatvaramo jedno teško poglavlje", istakao je on dodajući da predstoji 18 meseci posla na ovom procesu.

S tim u vezi Đelić se posebno zahvalio El Baradeju na njegovom zalaganju da se ovaj problem reši.

"Tokom posete El Baradeja u julu potpisali smo dodatni protokol kojim Srbija otvara celu svoju teritoriju za inspekcije IAEA. Tako smo po međunarodnim standardima na nivou najveće nuklearne bezbednosti u svetu", ukazao je Đelić.

“Zahvaljujući srednjeročnom programu radićemo na primeni nuklearne energije u domenu poljoprijvrede, medicine i drugih pozitivnih stvari. Ovim činom se zaokružuje teži period, ali otvara mnogo pozitivniji", istakao je on dodajući da će Srbija sarađivati sa Baradejem i posle njegovog mandata koji ističe krajem novembra.

Nakon susreta sa šefom IAEA Đelić se sastaje s ministrom inostranih poslova Austrije Mihaelom Špindelegerom, s kojim će razgovarati o liberalizaciji viznog režima, kao i o putu Srbije u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: