Sporazum o nuklearnom gorivu

Srbija i Rusija potpisale su u Beču sporazum kojim se reguliše iznošenje istrošenog nuklearnog goriva iz Instituta za nuklearne nauke "Vinča" u Rusiju.

Izvor: FoNet, Tanjug

Utorak, 15.09.2009.

12:51

Default images

Sporazumom je zatvorena finansijska konstrukcija tog projekta, u vrednosti od 25 miliona evra, kroz učešće Srbije, ali i značajnih donacija Međunarodne agencije za atomsku energiju, SAD, EU i Češke.

Sporazum je u ime Srbije potpisao direktor Javnog preduzeća “Nuklearni objekti Srbije" Radojica Pešić, a ispred Ruske Federacije šef Saveznog centra za nuklearnu bezbednost Sergej Kazakov.

Potpisivanju sporazuma je prisustvovao potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić.

Sporazum je potpisan na marginama 53. redovnog zasedanja Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju, na kojoj Đelić predvodi srpsku delegaciju.

"Vlada Srbije pridaje veliku važnost pitanjima nuklearne bezbednosti i opredeljena je da jača bezbednosne sisteme i mehanizme u toj oblasti", izjavio je Đelić u uvodnom izlaganju na plenarnoj sednici.

On je dodao da Srbija beleži stalni napredak u izgradnji kapaciteta za sprečavanje ilegalnog transporta nuklearnih materija i u primeni mera za uspostavljanje kontrole nuklearnih izvora.

"Samo sa takvim sistemom u svim državama i kroz jaku međunarodnu saradnju može biti sprečen nuklearni terorizam na globalnom nivou", kaže Đelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: