Razgovori sa Iranom u Turskoj

Sastanak Irana i predstavnika velikih sila o nuklearnim pitanjima koji je predviđen za 1. oktobar verovatno će biti održan u Turskoj, kaže Havijer Solana.

Izvor: Beta

Utorak, 15.09.2009.

09:29

Default images

Na tom sastanku će se okupiti, pored Solane i iranskog pregovarača Saida Džalilija, predstavnici šest vodećih zemalja sveta koje već godinama vode pregovore o nuklearnim pitanjima sa Iranom (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Britanija i Nemačka).

Portparol ministarstva inostranih poslova SAD Ien Keli je kazao da 1. oktobra postoji mogućnost da se pokaže da međunarodna zajednica zahteva od Irana odustajanje od svih projekata za militarizaciju nuklearnog programa.

Takođe šestočlana grupa tražiće od Teherana i veću transparentnost u vezi s nuklearnim programom.

Iz Teherana je najavljivano da u predstojećim razgovorima neće moći da se govori o nuklearnom programu ove zemlje, jer se radi o unutrašnjem pitanju.

Iran želi da razgovara samo, kada je reč o nuklearnom pitanju, o nuklearnom razoružanju u svetu i mirnodopskom korišćenju nuklearne energije.

Poslednji sastanak svetskih sila s iranskim predstavnicima održan je u julu 2008. u Ženevi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: