Podrška stranaka “Povorci ponosa”

Organizacioni odbor “Povorke ponosa” dobio je podršku od svih ”relevantnih stranaka koje dele evropske vrednosti“, saznaje “Danas” od organizatora.

Izvor: FoNet

Utorak, 15.09.2009.

09:09

Default images

U kabinetu predsednika Srbije Borisa Tadića, na pitanje da li će biti reagovanja na apel evropske gej-lezbijske socijaldemokratske organizacije "Reinbou rouz" da predsednik i njegova DS podrže Paradu ponosa i daju primer u borbi protiv diskriminacije, listu “Danas” je rečeno da je predsednik svoj stav već pokazao kada je potpisao Zakon o borbi protiv diskriminacije.

Među onima koji su podržali Paradu je i Liberalnodemokratska partija, ali u smislu pojedinačnog učešća članova, pa je tako najavljeno da će uz brojne pristalice LDP, beogradskim ulicama prošetati i Čedomir Jovanović s porodicom.

Sagovornik lista “Danas” ističe da LDP, naravno, brani sva prava učesnika “Povorke ponosa” i pruža im podršku u nastojanju da afirmišu svoju slobodu.

”Događaj je za nas značajan i ne želimo da ga politički zloupotrebljavamo, ali želimo da se s njima politički identifikujemo stvarajući prostor za afirmaciju slobode u društvu, koja je LDP-u toliko važna”, kaže sagovornik iz LDP.

U G17 plus tvrde da su stav jasno iskazali podrškom antidiskriminacionom zakonu.

“Izuzetno je važno da nedelja prođe bez nasilja, jer svako ima pravo da izrazi stav u meri u kojoj to ne ugrožava druge koji različito misle. Ravnopravnost je osnova svakog normalnog demokratskog društva, a mi smo naš stav izrazili dajući podršku Zakonu o zabrani diskriminacije”, kaže za “Danas” Suzana Grubješić, potpredsednica G17 plus.

Slobodan Vuksanović, direktor Informativne službe Demokratske stranke Srbije, ima nešto drugačiji stav.

“Kao što bi bilo glupo da se okupi grupa muškaraca sa transparentima: ‘Mi volimo žene’, jednako je glupo i besmisleno da paradiraju s transparentima ‘Mi volimo muškarce’”, kaže Vuksanović.

Predsednik Socijalističke partije Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić još ranije je najavio da će policija obezbediti javni mir i bezbednost tokom “Povorke ponosa”.

U ovoj državi niko ne sme nikome da smeta i da preti, kazao je Dačić i naveo da ta manifestacija nosi visoke bezbednosne rizike, pa će policija uraditi sve da osigura mir i bezbednost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: