Amano novi šef IAEA

Japanac Jukija Amano izabran je na Generalnoj skupštini Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču, za novog generalnog direktora te institucije UN.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 14.09.2009.

19:24

Default images

Amano će na toj funkciji od 1.decembra zameniti Mohameda el Baradeja, koji je 12 godina vodio IAEA i 2005. dobio Nobelovu nagradu. Amano je kazao da IAEA treba ubuduće treba da pronađe ravnotežu između uloge u borbi protiv širenja nuklearnog materijala i podsticanja miroljubivog korišćena nuklearne energije. "Biti samo kontrolor je nedovoljno", poručio je on.

Prema njegovim rečima, korišćenje nuklearne energije bi mogao biti put za zadovoljavane povećane potrebe za strujom u svetu bez povećanja štetnih gasova.

Istovremeno on je upozorio na rastuću opasnost od širenja nuklearnog naoružanja i međunardonog terorizma.

Amano je izrazio nadu da će IAEA jednog dana imati ulogu u nuklearnom razoružanju.

"Druga vremena, drugačija agenda", podvukao je on dodajući da svojim dvostrukim pristupom počinje novo doba za IAEA.

Govoreći o svađi sa Iranom oko nuklearnog programa Teherana Amano je najavio da će, kao šef IAEA, pokušati sve da se primeni sporazum o inspekcijama.

"Verujem da je dijalog jako važan i to ne samo u vezi nuklearnih pitanja", podvukao je on.

U oproštajnom govoru odlazeći šef IAEA El Baradej je kazao da je agencija prošla kroz velike promene tokom svog mandata.

Prema njegovim rečima najpre su ljudi zbog akcidenta u Černobilu bili protiv nuklearki, a danas je povećana spremnost za korišćenje nuklerne energije.
El Baradej je ukazao da je veliki broj zemlaja IAEA ispoljio interesovanje za uvođenje nuklearne energije.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić potpisaće sutra u Beču spoljnotrgovinski sporazum sa Ruskom Federacijom, kojim se reguliše iznošenje istrošenog nuklearnog goriva iz Instituta za nuklearne nauke "Vinča" u Rusiju, najavljeno je iz njegovog kabineta.

Sporazumom s Rusijom biće zatvorena i finansijska konstrukcija tog projekta kroz učešće Srbije, ali i značajnih donacija Međunarodne agencije za atomsku energiju, SAD, EU i Češke.

Đelić će, takođe, potpisati i sporazum o tehničkoj saradnji sa IAEA i imati brojne sastanke.

U okviru obraćanja na plenarnom zasedanju Generalne konferencije, Đelić će predstaviti orijentaciju Srbije ka miroljubivom korišćenju nuklearnih tehnologija i nuklearne energije i obavestiti zemlje članice o uspesima Srbije u realizaciji programa nuklearne dekomisije u "Vinči" u poslednjih godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: