Bolji uslovi za pse lutalice

Ministarstvo ekologije izdvojilo je više od pet miliona dinara za proširenje kapaciteta kragujevačkog prihvatilišta za pse i mačke lutalice "Zoohigijena”.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.09.2009.

01:38

Default images

Zahvaljujući radu ovog prihvatilišta, koje mesečno udomi i više od 60 životinja, polako se smanjuje i broj osoba koje su ujeli psi lutalice.

Jelena Živanović, koja živi u Nemačkoj, a odmor provodi u Kragujevcu, pronašla je na ulici dva napuštena šteneta i rešila da ih usvoji.

Ona je samo jedna od nekoliko Kragujevčana koji su tokom boravka ekipe B92 u “Zoohigijeni” udomili životinje.

“Jedno je prošlo pored ulice i malo je falilo da ga zgazim i onda sam stala i uzela ga. Međutim, izašlo je i ovo drugo, pa sam i ovo drugo uzela i odnela kući”, kaže Jelena.

Smeštaj za pse i mačke lutalice, već na jesen, biće daleko kvalitetniji i komforniji, kaže član gradskog veća Srđan Matović i ističe da je novac za proširenje kapaciteta obezbedilo Ministarstvo ekologije i prostornog planiranja.

“Mi imamo plan da taj azil postane regionalni, znači da teritorija koju će radnici koji su zaposleni u njemu pokrivati ubuduće bude gotovo cela centralna Srbija”, kaže Matović.

“To je bio veliki gradski problem. Godinama je na nivou grada ta služba bila jako malo ili, da kažem, loše organizovana. Dolazili su ljudi iz firmi iz Kraljeva da zbrinjavaju pse i mačke lutalice na teritoriji grada i ja se nadam da ćemo sad proširivanjem kapaciteta taj problem još bolje rešiti”, očekuje on.

Treba istaći da je prošle godine u Kragujevcu zabeleženo 108 slučajeva ujeda i napada pasa lutalica na građane.

Od početka ove godine bilo ih je pedesetak, pa nadležni očekuju da će savremenim tretmanima životinja i boljim uslovima u prihvatilištu broj takvih slučajeva nastaviti da pada.

“Pošto su ta dva nova paviljona zidanog tipa, oni će u sebi sadržati i neku vrstu podnog grejanja – od 12 do 15 stepeni za zimski period, gde će biti smešteni psi, kao i na primer dva kaveza će imati ne video nadzor, nego će imati veb-kamere”, najavljuje Aleksandar Gajić, rukovodilac prihvatilišta “Zoohigijena”.

“To znači da kad vi ostavite psa kod nas, odete na primer na Kopaonik, pogledate na vašem mobilnom telefonu ili na vašem laptopu šta vam radi pas”, objašnjava on.

Radovi na početku izgradnje dva nova objekta u “Zoohigijeni” počeće naredne nedelje, a već 45 dana kasnije prve životinje naći će utočište u novosagrađenim objektima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: