Sledi sporazum sa Euleksom o carini

Posle protokola o policijskoj saradnji, zvaničnici Euleksa i Srbije intenziviraće pripremu protokola u oblasti carine i pravosuđa, piše dnevnik Koha ditore.

Izvor: B92

Nedelja, 13.09.2009.

11:18

Default images

Izvori dnevnika su dodali da je protokol o carinama naredni tehnički sprazum koji Srbija mora potpisati u procesu vizne liberalizacije i on će biti, kako se ocenjuje, korisniji za Kosovo.

"Taj protokol će naterati Srbiju da prizna carinu sa Kosovom i stvoriće jedinstvenu carinsku zonu na Kosovu", rekao je dnevniku neimenovani međunarodni diplomata.

Prema izvorima dnevnika, "protokol o carinskoj saradnji ne samo da će uticati da Srbija uspostavlja carinske tačke sa Kosovom, već će i kapije jedan i 31 (administrativni prelazi Brnjak i Jarinje) potpuno integrisati u carinski sistem Kosova i pretvorti ih u granicu Kosova i Srbije".

Portparolka zadužena za carinu Aleksandra Džordž je rekla da postoji inicijativa za protokol saradnje i u ovim oblastima, ali da realizovanje tog protokola nije hitno.

"Preliminarne diskusije oko tog protokola već su održane sa Beogradom ali nema rokova oko potpisivanja protokola o carinama. Ovakav dokumenat će se potpisivati kada se pronađe dobro rešenje", rekla je Džordžova.

Ona je podsetila da je "Evropska komisija priznala Kosovo kao posebnu carinsku zonu - odvojenu od Srbije 2000. godine".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: