Venecuela kupuje ruske rakete

Predsednik Venecuele Ugo Čaves saopštio je da će njegova zemlja kupiti ruske rakete sa dometom od 300 kilometara, u skladu sa nizom sporazuma sa Moskvom.

Izvor: Tanjug

Subota, 12.09.2009.

12:56

Default images

"Potpisali smo vojne sporazume sa Rusijom. Uskoro, male rakete će početi da pristižu", poručio je Čaves svojim pristalicama sa balkona predsedničke palate po povratku u Venecuelu.

Čaves, koji se u petak vratio u zemlju posle desetodnevne turneje po zemljama Afrike, Azije i Evrope, tokom koje je posetio i Rusiju, s Moskvom pregovara i o kupovini 100 tenkova tipa T-72 i T-90, preneo je Rojters.

"Nećemo nikoga da napadnemo, to je samo odbrambeno sredstvo, jer branićemo našu zemlju od svake pretnje, ma odakle ona dolazila", istakao je Čaves.

Čaves nije precizirao koliko je raketa naručio, niti koliko one koštaju. Poslednjih godina, Čaves je potrošio više od četiri milijarde dolara na rusko oružje, nakon što je Vašington zabranio Venecueli da kupuje američku opremu.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je u četvrtak, posle razgovora sa Čavesom u Moskvi, da će Rusija nastaviti da isporučuje Venecueli oružje i borbenu tehniku koju traži, pri tom ispunjavajući svoje međunarodne obaveze.

Govoreći o "pretnji koju razmeštanje američke vojske na vojnim bazama u Kolumbiji predstavlja" za Venecuelu, Čaves je 17. avgusta rekao da će "ruski tenkovi uskoro stići u Venecuelu", a da venecuelanskoj armiji već odavno treba jačanje oklopnih snaga i modernizacija svih rodova vojske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: