Ćaves: Jednopolarni svet je srušen

Predsednik Venecuele Ugo Čaves izjavio je danas u Moskvi da je jednopolarni svet srušen, proglašavajući SAD "glavnim teroristom u svetu".

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 10.09.2009.

13:52

Default images

"Sećam se kada sam pre deset godina ovde šetao sa predsednikom (Rusije Vladimirom Putinom), govorili smo o formiranju novog multipolarnog sveta. Eto, on je sada već nastupio, već postoji", rekao je venecuelanski predsednik. Kako je prenela ruska agencija Itar-Tas, Čaves je rekao da će novi svetski sistem graditi Venecuela, Rusija, Alžir, Sirija, Iran, Belorusija i Italija.

"Želim da pozovem sve naše prijatelje - (predsednika Alžira Abdelaziza) Butefliku, (predsednika Sirije) Bašara Asada, (predsednika Irana Mahmuda) Ahmadinežada... Naravno, ne treba zaboraviti premijera (Italije Silvija) Berluskonija i našeg brata (predsednika Belorusije Aleksandra) Lukašenka", rekao je Čaves, na početku susreta sa ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevom, dodajući da se jednopolarni svet "održava veštački ogromnim tržištem potrošnje SAD, na osnovu njihovog ogromnog deficita i valute koja se ruši".

Agencija Interfaks je javila da se Čaves sinoć po dolasku u Moskvu sreo sa studentima Ruskog univerziteta prijateljstva naroda, kada je rekao da su "SAD glavni terorista u svetu, kakvih u istoriji više nema" a da je rusko rukovodstvo prijatelj Venecuele.

Prekidan više puta ovacijama, venecuelanski predsednik je rekao da je danas "kao nikada važno da Rusija stoji na nogama".

"Znate kako udav guta? Ne želimo takvu integraciju u kojoj velike zemlje gutaju male. To hoće imperijalisti. SAD žele da vladaju celim svetom, ali imperija Jenkija pada. Ona će sigurno pasti, završiće se njeno vladanje svetom", rekao je Čaves, dodajući da će se to desiti "narednih godina, decenija".

Sa bine je Čaves pozdravio kubanskog lidera Fidela Kastra.

"Šaljem pozdrav Fidelu! Živ je kao nikada pre. Viva Fidel!" uzviknuo je Čaves koji je pred kraj susreta otpevao nekoliko pesama.

Rektor Vladimir Filipov saopštio je da će 10 venecuelanskih studenata dobiti stipendije tog univerziteta i da će moći da izaberu fakultet koji žele da studiraju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: