EU: Sporazum koristi i Prištini

EU podržava potpisivanje sporazuma o tehničkoj saradnji Euleksa i MUP-a Srbije, a sada se vlastima u Prištini objašnjava da je to za Kosovo od bitne koristi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.09.2009.

17:24

Default images

To su danas u Briselu agenciji Beta preneli izvori EU koji su istakli da je to i smisao izjave predstavnice Euleksa Karin Limdal o tome da misija EU nema nameru da zaobiđe Prištinu u postupku potpisivanja protokola o policijskoj saradnji između Euleksa i Beograda.

"U suštini, namera EU je da se vođstvu u Prištini podrobno obrazloži šta Euleks smera da učini. Jer sve govori da kosovske vlasti to nisu dobro razumele , a u pitanju je daleko stroži nadzor granice i suzbijanje organizovanog kriminala", dodali su ovi izvori.

"Euleks je bez sumnje spreman da potpiše protokol sa srpskim MUP-om, sada nastojimo da razjasnimo kako će se to dogoditi i da uverimo vlasti u Prištini da je to itekako korisno i za njih, imajući u vidu da dosad njihov stav nije bio uopšte povoljan", naveli su izvori.

Zvaničnici u Savetu ministara EU podsećaju da je i UNMIK svojevremeno potpisao sporazum o policijskoj saradnji s vlastima u Beogradu.

Kako je rečeno, pravna osnova za delovanje Euleksa, u februaru 2008. od EU usvojena "Zajednička akcija", nalaže prelaznim vlastima u Prištini punu saradnju s Euleksom i sprovođenje odluka i poteza Euleksa.

To proizlazi i iz kosovskog ustava, podsetili su funkcioneri u Briselu.

Zamoljeni da se prokomentarišu tvrdnje medija u Prištini da bi "izvesno pravno tumačenje" operativnog koncepta za delovanje Euleksa- CONOPS, da Euleks nije nadležan za potpisivanje sporazuma sa Beogradom, odgovor zvaničnika EU je glasio da je to "potpuno bez osnova".

Operativni koncept je samo ukazao na smernice delovanja Euleksa na terenu, a pravni temelj i mandat je "Zajednička akcija", iz koje jasno proizlazi da kosovske prelazne vlasti moraju poštovati odluke i mere Euleksa.

Euleks je, takođe, nezavisno od vlasti u Prištini, potpuno nadležan da potpisuje sve sporazume koji su od koristi za njegovo delovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: