NIS: Dobit u drugom kvartalu

Naftna industrija Srbije je u drugom tromesečju 2009. godine imala dobit od 3,8 milijardi dinara, kaže generalni direktor kompanije Kiril Kravčenko.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.08.2009.

13:26

Default images

NIS uspela da smanji gubitak u prvih šest meseci sa 11 milijardi na 7,2 milijarde dinara, ali veliki problem i dalje predstavljaju manjak od 27 milijardi dinara, koliko se NIS-u duguje, ali i dug te kompanije prema bankama od 800 miliona evra.

NIS je ipak spreman da progleda kroz prste nekim dužnicima i da prolongira plaćanje, a među njima su i toplane koje od novosadske kompanije očekuju isporuke mazuta za predstojeću zimu.

Menadžment naftnog giganta smatra da je rano za procenu da li će NIS u 2009-oj ipak biti u plusu, ali očekuju da će do tada bar biti stavljena tačka na nedoumice u vezi sa poslovnim rezultatima iz 2008-me.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko kaže da će nova nezavisna revizija biti završena u roku, po međunarodnim računovodstvenim standardima, ali i objašnjava zašto je NIS spreman da je plati iako je na ponovnom izveštaju o istoj stvari insistirao manjinski akcionar - država Srbija.

“To je odluka akcionara koji su preko Upravnog odbora dali takav nalog menadžmentu. Mi smatramo da će dodatna revizija, koju će uraditi Ernst i Jang, staviti tačku na različite stavove koji postoje u vezi sa poslovanjem kompanije”, kaže Kravčenko.

Najveći deo ovogodišnjih gubitaka je posledica ekonomske krize - nestabilnih svetskih cena nafte, pada vrednosti dinara i neizmirenih dugovanja "Petrohemije" i "Srbijagasa", kaže Kravčenko. Među velikim dužnicima su I toplane u Srbiji, ali je NIS-a iapk spreman da im mazut ove zime isporuči po ceni koja je na granici isplativosti.

“Neosporno je da je ta cena niža od bilo kog uvoznog mazuta. Beogradske toplane, kao najveće, treba da imaju i najbolju cenu i sa njima je potpisan ugovor za sledeću sezonu. Napominjem da je skoro ceo njihov dug otplaćen. Druge toplane ne mogu da vrate svoje dugove i zato smo im ponudili da ih otplate do kraja godine. Uprkos našoj poslovnoj politici da nema novih isporuka bez plaćanja dugova i njima smo ponudili cenu koja je skoro ista kao i za Beograd”, kaže Kravčenko.

Uprkos optimizmu ruskog menadžmenta, radnici NIS-a koji žele da dobrovoljno napuste fabriku mogu da se prijave do sutra. Na spisku je do danas njih 1800 koji bi trebalo da dobiju 750 evra po godini radnog staža. Još nije sigurno da li će 750 evra biti bruto ili neto iznos što će biti još jedno pitanje za Upravni odbor kompanije u septembru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: