Tajfun Morakot ostavio pustoš

Tajfun Morakot je na Tajvanu, u Kini i na Filipinima, odneo najmanje 93 života, a najdramatičniji izveštaji stižu sa Tajvana.

Izvor: B92

Sreda, 12.08.2009.

17:05

Default images

Pustoš koju je tajfun Morakot ostavio iza sebe u pomenute tri zemlje poprima razmere prave kataklizme. Snimci pogođenih oblasti liče na ogromna blatišta, pošto su olujni vetar i obilne padavine izazvale klizišta i odrone. Nekada gusto naseljeno selo Šao Lin, na jugu Tajvana, progutali su blato i zemlja.

Iščupano drveće, ogromne stene i blato stoje na mestu gde su nekada bile stotine kuća.

Samo su dve kuće odolele naletu tajfuna, praćenog vetrom od 120 kilometara na sat. Obilne kiše izazvale su poplave kakve u tom delu Tajvana nisu viđene u poslednjih 50 godina.

Oko 700 stanovnika sela u udaljenoj planinskoj oblasti na jugu Tajvana pronađeni su noćas živi i zdravi.

Prethodna dva dana verovalo se da su nestali u blatnim bujicama i klizištima. Mnogi su nezadovoljni brzinom kojom su vlasti reagovale.

"Spasilačke službe trebalo je da počnu da rade prvog dana, a sada su izgubili dragocena tri dana. Kako su to mogli da urade svima nama?", kaže jedna stanovnica Šao Lina.

Preživeli su izbegli na više delove terena pre nego što su ogromne količine mulja i stenja prekrile njihovo selo.

Lokalne vlasti izgubile su kontakt sa njima pošto jake kiše i vetrovi nisu dozvolili helikopterima da uzlete, a strahovalo se da je većina njih poginula u kućama koje su ostale zatrpane pod naslagama zemlje.

Jake kiše su doslovce odnele lokalne puteve i mostove u okrugu Kaosijung, zbog čega je došlo do potpunog prekida komunikacija.

Predsednik Tajvana Ma Jing Đueu pokušao je da objasni da su vlasti preduzele sve potrebne mere u saniranju posledica nevremena.

"Postoji zakon o sprečavanju katastrofa sa 52 odredbe i ukaz o vanrednom stanju koji obuhvata 11 odredaba. Zato smo odlučili da primenimo zakon o sprečavanju katastrofa, jer je fleksibilniji i omogućava korišćenje svih resursa. Govorim ovo jer mislim da ljudima to nije bilo jasno", rekao je tajvanski predsednik.

Juče je 120 helikoptera iz pogođenog područja spaslo 300 žitelja sela Šao Lin. Policija saopštava da ne postoji način da sazna koliko je još ljudi stradalo u katastrofalnim klizištima.

U opasnost su dovedeni i životi spasilaca - juče se srušio jedan helikopter, a danas su na lokalnoj televiziji emitovani dramatični snimci, na kojima se vidi jedan spasilac kako pokušava da pređe nabujalu reku u blizini jednog mesta na istoku Kine.

Njegov gumeni čamac brzo se prevrnuo, pa su mu ostali spasioci pritekli u pomoć.

Iz tog dela Kine evakuisano je milion i po ljudi, a u poplavama je nestalo 10 000 kuća i 400 000 hektara obradivih površina.

Materijalna šteta koju je pričinio tajfun procenjena je na milijardu i po dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: