Trudnice ostale bez nadoknade

Nezaposlene trudnice ostale bez novčanih nadoknada, iako su bolovanje otvorile po starom zakonu koji im je obezbeđivao finansijsku pomoć tokom celog bolovanja.

Izvor: B92

Sreda, 12.08.2009.

03:58

Default images

Novim zakonom o zapošljavanju i o osiguranju u slučaju nezaposlenosti osobe koje nisu u radnom odnosu imaju pravo na novčanu nadoknadu od Nacionalne službe za zapošljavanje samo za bolovanje do 30 dana. Zbog toga su mnoge nezaposlene trudnice ostale bez novčanih nadoknada.

23 trudnice i porodilje iz Južno-bačkog okruga zatražile su od Nacionalne službe da razmotri da li je u skladu sa zakonom ukidanje njihovih nadoknada, dok u ovoj državnoj instituciji tvrde da je za odlučivanje o tome zaduženo resorno ministarstvo.

Trudnice iz Novog Sada ne primaju više ni dinara na ime novčane naknade iako na to, kako tvrde, imaju pravo i po novom i po starom zakonu. Monika Tomin u osmom mesecu trudnoće izgubila je pravo na naknadu, iako joj je lekarska komisija naložila da mora da bude na bolovanju. I Zorica Matić i Melinda Kovač zbog visokorizične trudnoće ne mogu da rade, a na Birou su im vratili radne knjižice, uz kako kažu, objašnjenje da treba da traže posao.

“Rekli su mi da je izašao novi zakon i kao da smo sposobne za rad. Sada sam ušla u deveti mesec, ko bi mene primio da radim?“, rekla je Monika Tomin.

“U trećem mesecu su mi rekli da imam pravo na produženje bolovanja i prihvatili su nalaz lekarske komisije, a u osmom mesecu mi kažu da nemam nikakva prava i da tražim posao“, kaže Zorica Matić.

“Rekli su mi da idem da radim. Zbog visokorizičnih trudnoća koje sam imala dve bebe sam izgubila zato što sam morala da radim”, kazala je Melinda Kovač.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da oni samo primenjuju zakon koji je stupio na snagu 23. maja i da je ograničena mogućnost isplate novčane naknade za bolovanje nezaposlenih duže od 30 dana.

“Mi smo svesni da se jedan broj naših korisnika suočavaju sa pitanjem egzistencije i zbog toga činimo sve što je u našoj moći da izađemo u susret u okviru naših nadležnosti i zakonskih ovlašćenja”, rekla je Snežana Kolaković iz Službe za zapošljavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: