“Završni račun NIS do kraja godine"

Rok za podnošenje završnog računa o poslovanju NIS-a u 2008. produžen je do kraja 2009, izjavila članica Upravnog odbora NIS-a Danica Drašković.

Izvor: B92

Utorak, 11.08.2009.

08:21

Default images

Upravni odbor NIS-a odobrio je da kompanija "Ernest i Jang" sprovede potpunu reviziju finansijskog izveštaja NIS-a za 2008. godinu. Revizor bi trebalo da utvrdi da li je NIS prošlu godinu završio sa gubitkom od 3,9 milijardi dinara, kako je to utvrđeno posle prodaje kompanije Rusima, ili sa dobitkom od 2,3 milijarde dinara, kako je tvrdilo prethodno rukovodstvo NIS-a.

Danica Drašković kaže da je Ministarstvo finansija odoborilo da rok za podnošenje završnog računa NIS-a bude kraj 2009. godine, umesto 30. septembar, kako je predviđeno zakonom.

Produženje roka tražila je Naftna industrija Srbije zbog, kako kaže Draškovićeva, "situacije u kompaniji i činjenice da je NIS promenio većinskog vlasnika". Cena revizije će takođe biti naknadno utvrđena.

Pošto je Vlada Srbije, kao manjinski vlasnik, ranije sapštila da nema novca za revizora, NIS će o svom trošku zaključiti ugovor sa kompanijom "Ernest i Jang". Pošto se i troškovi dele prema vlasničkom udelu, to bi moglo da znači i manje novca za državnu kasu, kaže za B92 Danica Drašković.

“To su dodatni troškovi koji nisu bili predviđeni, a o visini i ceni revizije će se dogovoriti direktor NIS-a sa revizorom. Verovatno će to biti cena viša od one na koju je vlada računala i zato vlada nije mogla da prihvati tu ponudu”, rekla je Draškovićeva za B92.

Ukoliko novi revizor utvrdi da je NIS poslovao sa gubitkom, Vlada će morati da se pozabavi još jednim troškom. Novinar "Politike" Miša Brkić kaže da će Vlada, srazrmerno svom vlasništvu u kompaniji, morati da plati 49 odsto eventualnih gubitaka NIS-a.

“U slučaju da se dogodi da srpska vlada nema taj novac za pokriće, većinski vlasnik ima rešenje za tu situaciju, tako što će se dogovoriti sa manjinskim vlasnikom da on taj deo gubitka umesto kešom pokrije akcijama. U tom slučaju se izračuna koliki je gubitak u odnosu na akcije, što znači da bi država sadašnjih 49 odsto vlasništva u NIS-u mogla spustiti recimo na 48, 5 odsto”, rekao je Brkić.

"Ernst i Jang" će, prema rečima Danice Drašković, sprovesti specijalnu potpunu reviziju finansijskog izveštaja NIS-a za prošlu godinu. To bi konačno trebalo da okonča dilemu da li je NIS u prošloj godini poslovao sa dobitkom od 2,3 milijarde, kako je utvrdilo ranije rukovodstvo kompanije, ili sa gubitkom oko 3,9 milijardi dinara, kako je pokazao preliminarni izveštaj revizora KPMG-a.

Inače, obe pomenute revizorske kuće su članice “velike četvorke”, tj. reč je o dve od četiri svetski priznate kompanije za poslove revizije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: