SZO: Vakcina u septembru?

Razvoj nove vakcine protiv virusa H1N1 novog gripa napreduje i prve dozvole za njenu upotrebu moguće je očekivati u septembru, saopštila SZO.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 06.08.2009.

17:39

Default images

Direktorka Inicijative za istraživanje vakcine u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) Meri-Pol Kini rekla je da su rezultati u istraživanju vakcine u početku bili slabi, ali da se sada beleži napredak.“Prvi rezultati ispitivanja očekuju se početkom sledećeg meseca i oni će pokazati da li su potrebne jedna ili dve doze za stvaranje imuniteta na virus H1N1”, dodala je ona.

Pandemija novog gripa širi se brzinom kakva nije zabeležena u prošlosti ni kod jedne druge bolesti i virusom bi moglo da se zarazi dve milijarde ljudi, zbog čega pitanje brzine distribuiranja vakcine na tržište ima još veći značaj, navela je britanska agencija Rojters.

SZO je proglasila pandemiju novog gripa 11. juna, a prema poslednjim podacima te organizacije, obolelo je 162.380, a preminule su 1.154 osobe.

Od pojave gripa u martu do 31. jula na američkom kontinentu je umrlo 1.008 ljudi, a razbolelo se njih 98.242.

Drugi najugroženiji region po broju žrtava je jugoistočna Azija, gde je preminulo 68, a obolelo 9.858 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: