Slovenija: Priprema za pandemiju

U Sloveniji je broj obolelih od novog gripa porastao na 150, ljubljanski klinički centar se ubrzano priprema za pandemiju najavljenu za jesen.

Izvor: B92

Sreda, 05.08.2009.

14:55

Default images

Ljubljanski univerzitetski klinički centar ubrzano se priprema za najavljenu pandemiju novog gripa, najavljenu za jesen. Pandemijski plan obuhvata protokol koji predviđa koje će bolnice biti otvarane, gde će primati obolele, traženje mogućnosti za nabavku dodatnih kreveta, a Ministarstvo za zdravlje je zatražilo nabavku dodatnih robnih rezervi, među kojima su respiratori.

Zbog najave da bi na jesen moglo da oboli oko pola miliona ljudi, tj. polovina stanovništva Slovenije, ljubljanski klinički centar planira da zatvori svoju glavnu zgradu, da ne bi došlo do mešanja zaraza i traži alternativnu mogućnost za smeštaj obolelih u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja.

Vođstvo kliničkog centra se, pri najavljenoj pandemiji, najviše boji nedostatka kadra, jer bi u tom slučaju obolevali i zdravstveni radnici, zbog čega se već sada priprema baza podataka zaposlenih u kliničkom centru, ali se planiraju razgovori i sa penzionisanim zdravstvenim radnicima, koji bi u ovoj situaciji možda želeli da pomognu. Zbog toga će najavljeno vakcinisanje protiv novog gripa biti pre svega namenjeno zdravstvenim radnicima, za koje će biti i besplatno, nakon što stignu podaci o bezbednosti te vakcine.

Glavni udar novog gripa se, u Sloveniji, očekuje u oktobru ili novembru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: