Milosavljević: Za grip još novca

Zdravstvenom sistemu Srbije zbog novog gripa biće potrebno dodatnih 100 do 200 miliona evra, kaže ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Izvor: Beta

Utorak, 04.08.2009.

13:41

Default images

On je objasnio da će ta sredstva biti potrebna ukoliko se ispuni prognoza da će na jesen od te bolesti oboleti oko dva miliona stanovnika. Milosavljević je dodao da će novac morati da bude obezbeđen jer je lečenje ljudi prioritet i dodao da će sva sredstva za zdravstvo morati biti usmerena za jačanje kapaciteta intenzivne nege i za respiratorna sredstva.

Prema njegovim rečima, za lečenje nekomplikovanog slučaja gripa potrebno je oko hiljadu evra, a za lečenje komplikovanog deset hiljada evra.

On je dodao da će ekonomska šteta zbog novog virusa gripa biti velika i podsetio da je korodinaciono telo vlade za praćenje novog gripa formirano sa idejom da se okupe na jednom mestu svi segmenti društva koji bi u uslovima epidemije trebalo da adekvatno reaguju da bi šteta bila što manja.

"Procene Svetske zdravstvene organizacije su da će oboleti trećina čovečanstva na planeti jer je novi virus zarazniji tri do četiri puta od običnog virusa gripa. Međutim dobra je vest da klinički liči na običan grip", rekao je Milosavljević.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut, u Srbiji je do sada registrovano 120 osoba obolelih od novog gripa.

Predsednik radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje pandemije gripa Predrag Kon nedavno je najavio da će u Srbiji na jesen oboleti oko dva do dva i po miliona ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: