Štrpce: KEK preuzeo trafo-stanicu

Predstavnici Kosovske elektroenergetske korporacije ušli su danas u zgradu trafo-stanice u Štrpcu koju je kontrolisala Elektroprivreda Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 29.07.2009.

00:34

Default images

Meštani Štrpca uskoro bi mogli konačno da dobiju struju koju nemaju od 30. juna. Naime, predstavnici KFOR-a preuzeli su ključeve trafostanice i predali ih radnicima Kosovske Elektroenergetske Korporacije. Struja će biti uključena pošto se naplati 70 odsto paušala, izjavio je regionalni predstavnik KEK-a Idriz Rušiti.

Ključevi trafo-stanice su KEK-u predati posredstvom zvaničnika Kfora. Time je, kazali su za B92 predstavnici lokalne vlasti u Štrpcu, “ispunjen i poslednji uslov za potpisivanje ugovora, naplatu paušala i potom uključenje struje u Štrpcu".

Upravna zgrada "Elektrokosmeta" u Štrpcu, koju su juče zatražili predstavnici KEK-a, ostaće u istom vlasništvu, jer se radi o privatnom objektu čije prostorije kao zakupac koristi EPS odnosno "Elektrokosmet".

Žitelji Štrpca su skoro mesec dana bez struje.

Prvih 10 dana bili su pod jakim režimom redukcija i struju su imali samo od ponoći do sedam časova ujutru, a od 11. jula su u potpunosti bez električne energije.

Ivanović: Lokalna samouprava da nađe rešenje

Gostujući u vestima B92, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović rekao da isključivo lokalna samouprava mora da nađe rešenje za problem sa strujom.
Oliver Ivanoviæ (FoNet, arhiva)
“Sve druge lokalne samouprave su te probleme rešile, na dobar način tako što su 26 evra obećali i potpisali u kolektivnom smislu, znači kao kolektiv ili čitava opština ili grupa sela potpisali su sporazum po kome će plaćati 26 evra paušalno", kaže Ivanović.

"To je za neke malo, za neke mnogo, neki potroše više. Međutim, to je prvi potez i predviđeno je da u roku od 3 meseca počne očitavanje i onda će računi biti izdavani individualno, kako se inače izdaju računi svuda u Srbiji, prema tome i na Kosovu, na sličan način", dodaje on.

Ivanović odbacuje pojedine tvrdnje da bi plaćanje struje KEK-u predstavljalo indirektno priznanje nezavisnosti Kosova.

“Ma, to je potpuna besmislica. Plaćanje struje je komunalna obaveza i to jednostavno mora da se završi. To ljudi koji često traže prosto izgovor za svoje tvrde političke stavove onda u struji i nekakvim ovakvim sporazumima ili nesporazumima traže hranu za svoje političko delovanje", kaže Ivanović.

Život mesec dana bez struje

U Štrpcu mesec dana već odjekuju zvuci agregata. Oni su jedini izvor električne energije za oko 12 000 žitelja najjužnije srpske sredine na Kosovu.

Život se odvija otežano, jer struje konstantno nema 24 sata. Dnevna temeperatura penje se i do 30 stepeni, a žitelji Štrpca prinuđeni su da za život koriste sredstva tipična za zimske uslove.

Srbi u Štrpcu su u minulih 30 dana bacilli svu hranu iz zamrzivača.

Hranu nabavljaju dnevno, iz sata u sat. Žitelji Štrpca strepe od pojave zaraznih bolesti.

U lokalnom domu zdravlja, kako je rekao direktor Zoran Staletović, za sada nemaju naznake pojave epidemije ili kakve zaraze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: