Ivanović: Sporazum stvar samouprave

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da je pitanje sporazuma sa KEK-om u Štrpcu stvar lokalne samouprave.

Izvor: B92

Utorak, 28.07.2009.

16:53

Default images

Ivanović je kazao da svi predsednici opština imaju ovlašćenja da u direktnim pregovorima sa Kosovskom elektro korporacijom nađu najbolje moguće uslove i naveo da su sporazumi potpisani u drugim opštinama Pomoravlja.

Predsednik Skupštine opštine Štrpce Bojan Savić izjavio je ranije da potpisivanje kolektivnih ugovora sa KEK-om nije počelo jer su predstavnici Korporacije promenili uslove i zatražili nadležnost i nad upravnom zgradom Elektrokosmeta u Štrpcu.

Ivanović je ocenio da u suštini nema novih uslova, da je reč "o istim uslovima pod kojim su Šilovo, Barteš i sva ostala sela u Pomoravlju i centralnom delu potpisali sporazum, a to je da 70 odsto domaćinstava plati po 26 evra, nakon čega će im biti puštena struja".

"To je kolektivni sporazum koji će se u kasnijim fazama razviti na pojedinačne, indivudalne sporazume kako se svuda plaća u svetu struja", objasnio je državni sekretar.

Prema njegovim rečima, predsednik opštine neće dobijati instrukcije od Ministarstva za Kosovo i Metohiju, jer za tako nešto nema nadležnosti, ako se uopšte bilo koje ministarstvo bude pitalo, onda će to pre biti neko drugo ministarstvo.

Ivanović je ocenio da je "predsednik opštine bez mnogo razloga zategao odnos sa predstavnicima KEK-a, umesto da u prvim danima postigne sporazum na istom ovom principu na kojima ga postiže danas, jer bi tada imao mnogo povoljniju pregovaračku poziciju, a i rezultat bi bio bolji".

"Građani koji su ga birali dali su mu poverenje i od njega očekuju da nađe rešenje za sve probleme uključujući i ovaj sa strujom", kazao je on.

Državni sekretar je kazao da "nije dobro da cenu 'prepucavanja' između lokalnog rukovodstva i KEK-a plaćaju građani, koji predugo trpe bez struje - naime zdravstvo i domaćinstva su dovedeni u poziciju da tamo ne mogu obavljati svoje osnovne funkcije i to traje više od mesec dana.

"Svako uslovljavanje, pogotovu nekakvim političkim stavovima i političkim zahtevima samo može da odloži rešenje ovog teškog problema koji preti da izazove i ozbiljne humanitarne probleme u Štrpcu", kazao je Ivanović.

Oko 12.000 Srba i 3.500 Albanaca koji žive u Štrpcu bez struje su od 30. juna. U najtežem položaju zbog isključenja struje je 320 interno raseljenih osoba smeštenih u nekoliko kolektivnih centara, a problema ima i u funkcionisanju zdravstvenog sistema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: