Odbornici za sporazum sa KEK-om

Odbornici Skupštine opštine Štrpce odobrili su potpisivanje kolektivnog sporazuma sa KEK-om o snabdevanju strujom stanovnika Sirinićke Župe.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 27.07.2009.

01:49

Default images

Predsednik Skupštine opštine Štrpce Bojan Savić izjavio je da je na njenoj sednici odobreno da u Štrpce dođu mobilni timovi KEK-a i počnu naplatu računa za struju od 26 evra po domaćinstvu.

On je rekao da su odbornici odlučili i da Stanko Jakovljević, gradonačelnik Štrpca, a u okviru kosovskih institucija i odbornik u srpskoj skupštini u ime Demokratske stranke, pruži garancije za bezbednost radnicima KEK-a koji treba da naplate struju.

Savić je dodao da na sednici nije doneta odluka o zahtevu KEK-a da se trafo-stanice koje su u vlasništvu Elektroprivrede Srbije, predaju na raspolaganje radnicima korporacije.

Predsednik srpske opštine Štrpce Zvonko Mihajlović rekao je da je trafo-stanica otvorena i da u njoj nisu radnici EPS-a, ali da mogu da uđu već danas.

Mihajlović je pred odbornicima rekao da su za nastala situaciju krivi strani menadžeri KEK-a iz Ambasade SAD koji, prema njegovoj tvrdnji, postavljaju nove uslove srpskoj strani svaki put kada se postigne načelni dogovor.

Stanko Jakovljević je na današnjoj sednici obavestio odbornike da je u petak dobio pismo direktora KEK-a u Uroševcu Izeta Rašitija u kojem se insistira da on lično garantuje bezbednost radnicima KEK-a koji će naplaćivati struji i da omogući da bezbedno obave kontrolu u trafo-stanici u tom mestu.

Jakovljević je rekao da će to obezbediti Euleks i kosovska policija.

Tokom vanredne sednice SO Štrpce čule su se tvrdnje pojedinih predstavnikai okolnih srpskih sela da rukovodstvo opštine nije u stanju da reši problem sa strujom.

Meštani Štrpca, u kojem živi oko 13.000 Srba i 3.500 Albanaca, nemaju struju od 30. juna. Neko vreme su imali takozvanu humanitarnu struju - od ponoći do šest ujutro, ali od 11. jula nemaju ni to.

Uslov KEK-a za uključivanje struje je da 70 odsto domaćinstava plati paušal od po 26 evra.

Stević: Odgovornost na Euleksu

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Zvonko Stević izjavio je da su za stanje u kojem se nalaze meštani opštine Štrpce odgovorni pre svega predstavnici Euleksa.

Od međunarodne zajednice, kao i Euleksa, tražimo da učine sve da domaćinstva u opštini Štrpce dobiju električnu energiju, a potom nastave razgovori kako bi veliki problem sa kojim se sučava oko 12.000 Srba i 3.500 Albanaca bio rešen, rekao je Stević.

Stević, koji je i predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, rekao je da je stanje u Sirinićkoj Župi neodrživo, a da su za to odgovorni svi pre svega predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu i Euleksa.

On je podsetio da su predstavnici Ministarstva za Kosovo i Metohiju, Ministarstva energetike i radna grupa Vlade Srbije formirana kako bi se bavila problemom snabdevanja srpskih sredina na Kosovu strujom, ponudili unazad par meseci pragmatično rešenje za ovaj problem.

"Zahtevi građana su opravdani i osnovani. Međunarodna zajednica prema tim zahtevima bi trebalo da ima sluha i omogući snabdevanje električnom energijom opštine Štrpce”, rekao je Stević.

On je naveo da je neprihvatljivo da kosovske institucije demonstracijom sile i ucenama vrše pritisak na srpsku zajednicu u ovom delu Kosova, kako bi oterali Srbe sa svojih ognjišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: