Neizvesno oko Zakona o informisanju

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je zakon o informisanju jedan od zakona za koji će biti "dosta kritično kako će proći".

Izvor: FoNet

Ponedeljak, 27.07.2009.

00:38

Default images

"Kao predsednica Skupštine, smatram da je dobro što se takav zakon našao u proceduri, ali je pitanje kako će poslanici oceniti tekst zakona", rekla je Đukić-Dejanovićeva za "Blic". Ona je rekla da će, kao i svi iz njene stranke - Socijalističke partije Srbije, pri glasanju o tom zakonu u parlamentu biti uzdržana.

"Stav moje partije je da nećemo glasati", ponovila je Đukić-Dejanovićeva.

Ona je ocenila da je najava poslanika stranke G17 da neće podržati preostala 23 zakona ako ne bude usvojen zakon o informisanju, "politički problem koji nema veze sa parlamentarizmom, to jest nije parlamentarni problem".

"Zaista ne bih mogla da procenjujem kakvo će na kraju biti glasanje, ali mogu da kažem da je to jedan od zakona za koji će biti dosta kritično kako će proći. Poslanici su granično podeljeni za i protiv", rekla je Đukić-Dejanovićeva.

Bradić: Zakon ne krši etičke norme

Ministar kulture Nebojša Bradić rekao je da pri izradi Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju nisu prekršene zakonske i etičke norme i demokratski principi.
Nebojša Bradiæ (FoNet, arhiva)
Bradić je za list "Danas", rekao da predlog zakona nije donet "na netransparentan način", već po hitnom postupku.

"U tom smislu, nema nikakvog kršenja ni zakonskih ni etičkih normi, ali ni demokratskih principa", rekao je on.

Dodao je da je Ministarstvo kulture u izradi definitivnog teksta Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju uvažilo neke primede Asocijacije medija, ANEM-a i novinarskih udruženja.

"Nepojmljivo mi je i da neko ozbiljno misli da Ministarstvo kulture i medija, sa jedne strane, čini napore na uspostavljanju što boljih međunarodnih veza i odnosa sa Evropom, a da sa druge strane gazi osnovne civilizacijske tekovine koje je ona ustanovila", rekao je Bradić.

On je dodao da je neprimereno porediti medijsku scenu u Srbiji "sa onom u pojedinim evropskim zemljama, u kojima je veći stepen poštovanja etičkih standarda novinarske profesije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: