SZO: Pandemija u ranoj fazi

Pomoćnik generalnog direktora Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Keidži Fukuda rekao je danas da je pandemija novog gripa H1N1 još u ranoj fazi.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 24.07.2009.

10:26

Default images

On je naveo i da su podaci o više od 100.000 zaraženih samo u Engleskoj prošle nedelje verovatni. Fukuda je kazao da je "razumno očekivati da dve milijarde ljudi" tokom pandemije bude zaraženo novim virusom.

On je za agenciju AP rekao da su prethodne pandemije pokazale da bi čak i nekoliko miliona zaraženih moglo da bude samo "početna faza pandemije".

Fukuda je dodao i da se izveštaji iz Britanije o velikom broju zaraženih poklapaju sa očekivanjima SZO, iako je ta svetska organizacija sa sedištem u Ženevi do sada dobila potvrdu o 130.000 slučajeva zaraženih novim gripom u celom svetu.

Pomoćnik generalnog direktora SZO ocenio je, takođe, da ne sme biti sumnje u bezbednost vakcine protiv nove zaraze, pre nego ona počne da se daje stanovništvu.

Fukuda je naveo i da zdravstveni zvaničnici i proizvođači lekova rade na ubrzanoj proizvodnji vakcine, pre nego što severnu poluloptu zahvati na jesen epidemija sezonskog gripa.

On je dodao i da bi prve količine vakcina javnosti trebalo da budu dostupne u septembru i oktobru.

Preostale vakcine će sačekati do decembra ili januara pre nego što budu puštene na tržište.

Do sada je po broju smrtnih ishoda obolelih od novog gripa Velika Britanija, sa 30 slučajeva, na prvom mestu u Evropi i na šestom u svetu. Po broju umrlih među zaraženima virusom H1N1 prednjače SAD, sa 236 smrtnih slučajeva, a slede Argentina (137), Meksiko (121), Kanada (45) i Čile (44 slučaja).

Jedinjenje koje “ubija“ novi grip

Naučnici Nacionalnog univerziteta Tajvana su objavili da su uspešno sintetizovali hemijsko jedinjenje koje u vazduhu uništava viruse novog i ptičjeg gripa.

Tajvanski stručnjaci preporučuju da se jedinjenje pod nazivom "Virus Bom" dodaje sapunima ili da se njime natapaju zaštitne maske, tvrdeći da je ovo sredstvo efikasnije od alkohola i deterdženata, koji brzo isparavaju. Nova hemikalija se zadržava na kvakama, tastaturama i mobilnim telefonima dva dana, a na rukama pet minuta.

Profesor Lin Šiming, koji je predvodio stručni tim, opisao je hemikaliju kao jednostavno organsko jedinjenje sintetizovano u laboratoriji.

On, međutim, nije želeo da otkriva detalje, uz obrazloženje da je u toku patentiranje novog preprarata u Tajvanu i SAD.

Za dezinfekciju prostorije od virusa dovoljno je 30-300 promila ove materije, tvrdi profesor Lin.

Direktor tajvanskog centra za kontrolu bolesti je napomenuo da je neophodna nezavisna provera novog dezinfekcionog sredstva, ukazujući istovremeno na zadivljujuće rezultate eksperimenata.

Ispitivanja preparata na životinjama nisu potrebna, s obzirom da "Virus Bom" uništava viruse u vazduhu, a ne u organizmu, navodi elektronsko izdanje "compulenta.ru".

Brazil: Vakcina 2010. godine

Brazilski predsednik Luis Inasio Lula da Silva najavio je za zimu 2010. godine proizvodnju vakcine protiv gripa A (H1N1)u Brazilu.

"Verujemo da će brazilski institut 'Butantan' u saradnji s Francuskom moći naredne zime da proizvede ovde u Brazilu vakcine protiv virusa A (H1N1)", istakao je Lula u intervjuu radio stanici "Globo" iz Sao Paula.

Prema poslednjim nezvaničnim podacima, grip H1N1 je usmrtio 29 ljudi u Brazilu.

Naučni časopis "Lanset" je istovremeno objavio rezultate američkog istraživanja koje je ukazalo na značaj vakcinacije protiv gripa H1N1 za pacijente zaražene virusom HIV (side), kao i one koji su imali neku transplantaciju organa ili se nalaze pod hemodijalizom ili terapijom steroidima zbog oslabljenog imunološkog sistema što ih čini osetljivijim na infekcije.

Kod pacijenata kojima se vrši supresija imunološkog sistema kako na primer ne bi došlo do odbacivanja presađenih organa i koji se obično vakcinišu radi predostrožnosti, međutim, može doći do ograničenog dejstva vakcine ili pojave određenih komplikacija zbog korišćenja imunosupresora, tako da se sada radi na poboljšanju efikasnosti vakcina za tu grupu pacijenata, prenela su francuska glasila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: