Kon: Razmisliti o redukciji nastave

Epidemiolog Predrag Kon kaže da bi, radi usporavanja pandemijskog talasa novog gripa, trebalo razmisliti i o privremenom zatvaranju škola ili redukciji nastave.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.07.2009.

13:22

Default images

O takvoj meri, koju je moguće primeniti, neophodno je razmišljati i sprovesti je u saradnji s Ministarstvom prosvete i školama, rekao je Kon. Kao jednu od mera on je naveo zatvaranje škola u trenutku naglog porasta obolevanja, čime bi se, doduše, samo malo usporio pandemijski talas i dobilo na vremenu.

Škole bi se posle određenog vremena, kada se više ne bi očekivao nastavak tog talasa, ponovo otvorile.

Prema Konovim rečima, legalno je razmišljati i o tome da se razredi broj učenika koji dolaze na nastavu, tako što bi se, primera radi, svaki drugi dan održavala nastava.

Kon predlaže i da se izmene već postojeće dve smene, tako što bi se učenici od prvog do četvrtog razreda podelili u dve smene i išli jedan dan u školu, dok bi sledeći dan išli učenici od četvrtog do osmog razreda.

"U svakom slučaju, tako bi se razredilo prisustvo i smanjio broj učenika, što je, takođe, legalan način razmišljanja", smatra on.

Postoji ideja i da se pravovremeno zatvore škole na mesec dana, i to u periodu kada bi se pretpostavilo da bi talas mogao da se javi.

Istovremeno, naveo je Kon, mora se uveliko razmišljati šta će učenici raditi za to vreme dok su škole zatvorene i za taj period se moraju napraviti planovi rada.

Kon je kazao da postoji mogućnost i da se redovni raspusti pomeraju u zavisnosti od situacije.

Sve te mere, međutim, rekao je on, ne mogu da se sprovedu bez dobrog i jasnog plana, koji bi trebalo da bude napravljen u avgustu.

"Zasad nema ni govora o tome da je već unapred dogovoreno kada će se one sprovesti", zaključio je Kon.

Treći oboleli u Republici Srpskoj

Na Kliniku za infektivne bolesti Kliničkog centra u Banjaluci danas je smešten treći pacijent, kod koga je brzim testom potvrđeno da je zaražen novim gripom, saopštilo je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da je o novom pacijentu obavešteno resorno ministarstvo i Institut za zaštitu zdravlja Republike Srpske, te da je njegov uzorak za potvrdni test poslat u beogradski Institut za imunologiju i virusologiju "Torlak".

"Trenutno stanje pacijenta, koji je mlađe životne dobi, je zadovoljavajuće i prima odgovarajuću terapiju", kaže se u saopštenju. Dalje se navodi da se pacijent u pratnji roditelja, nakon konsultacija sa doktorom u mestu u kojem boravi, javio na Kliniku za infektivne bolesti, gde je smešten.

U saopštenju se kaže da će ukoliko se potvrdi da je pacijent obolio od novog gripa, to biti prvi slučaj interhumanog prenosa infekcije u RS, odnosno osobe koja je putem kontakta zaražena virusom H1N1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: