U Sloveniji 72 obolela od gripa

Ljubljana -- U Sloveniji su, do sada, potvrđena 72 slučaja novog gripa, a većina obolelih je virus dobila na putovanjima po inostranstvu.

Izvor: B92
Podeli

Na rast broja obolelih je posebno uticao nedavni povratak grupe maturanata sa ekskurzije u Grčkoj, odakle se u Sloveniju vratilo 15 zaraženih.

Turistička agencija, preko koje su maturanti išli na ostrvo Ios, suočila se sa optužbama da se nije dobro pobrinula za đake, zbog čega se branila da je preduzela sve mere, a drugim maturantima koji su planirali ekskurziju na ovo grčko ostrvo, ponudila drugu destinaciju.

Iako su svi slučajevi novog gripa u Sloveniji blažeg oblika i oboleli se većinom leče kod kuće, slovenačko ministarstvo zdravlja namerava da, ove nedelje, potpiše ugovor o kupovini vakcine protiv novog gripa.

Slovenački ministar zdravlja Borut Miklavčič nije hteo da otkrije od kog proizvođača će vakcina biti kupljena, ali se zna da je u početku neće biti dovoljno za sve stanovnike Slovenije.

Prema rečima slovenačkog ministra, to neće biti problem, jer ni celokupna populacija Slovenije nije primerena za primanje ove vakcine, koja nije namenjena mlađima od 18 i starijima od 60 godina, kao ni trudnicama.

Zdravstveni organi u Sloveniji, tokom letnjih meseci, očekuju dalji porast obolelih, zbog povećanog broja putovanja u inostranstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.