Samo milion doza vakcina za Srbiju

Srbija za sada može da računa samo na milion doza vakcina protiv novog virusa gripa A H1N1, i to od švajcarskog proizvođača “Novartis”, piše “Blic”.

Izvor: Blic

Utorak, 21.07.2009.

01:15

Default images

Ovaj list navodi da je u svetu nastala prava trka za nabavku ovog cepiva, a bogatije zemlje su se već i osigurale tako što su unapred proizvođačima platile vakcinu. Svi proizvođači napraviće manje cepiva nego što je planirano, pa tako umesto 600 do 700 miliona doza, koliko je potrebno celom svetu, biće napravljeno samo 400 miliona vakcina, saznaje “Blic”.

Srbiji je za zimu potrebno oko tri miliona doza, ali je za sada rezervisano samo milion.

Proizvođači vakcina koji su registrovani na našem tržištu, a to su “Novartis”, “Sanofi Aventis” i “Glakso Smit Klajn” imali su zajednički sastanak sa Ministarstvom zdravlja o rezervaciji vakcine protiv novog gripa, kaže Ljubomir Pavićević iz firme „Detap”, zastupnika “Novartisa”.

“Svako od nas je rekao koliko je u mogućnosti da obezbedi. Naša kompanija Srbiji može da obezbedi oko milion doza ađuvantnih vakcina. One imaju dva-tri puta manje antitela i pojačavaju imuni odgovor”, objašnjava Pavićević.

Kako „Blic” saznaje, u kompaniji „Glakso Smit Klajn” su rekli da nisu sigurni da mogu da obezbede vakcinu jer su im već sve rezervisane.

I u kompaniji „Sanofi Paster” kažu da njihovu vakcinu Srbija, kao ni naši susedi, neće dobiti, jer su doze već rezervisane za zemlje koje su unapred platile cepivo.

“Krajem jula počećemo sa proizvodnjom vakcine. Dva meseca su potrebna za klinička ispitivanja, a biće gotova do prvog decembra”, kaže Miladin Vrbaški, direktor predstavništva „Sanofi Pastera”, dodajući da će i ova kompanija proizvesti manje vakcina nego što je planirano.

Vrbaški, međutim, kaže da su ova kompanija i Ministarstvo zdravlja napravili predugovor za pandemijsku vakcinu.

“Na jesen, kada se bude javio i sezonski grip, doći će do mutacije ovog i novog virusa. Ta vakcina će se zvati pandemijska. I u sezoni 2010-2011. neće se praviti vakcina za sezonski grip već za pandemijski”, tvrdi Vrbaški.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Podeli: