Hu Đintao prekinuo posetu Italiji

Kineski predsednik Hu Đintao odlučio je da skrati posetu Italiji i da se, zbog nemira u provinciji Sinđang, danas vrati u Peking.

Izvor: B92

Sreda, 08.07.2009.

08:12

Default images

On je, po završetku zvanične državne posete Rimu trebalo da boravak u Italiji nastavi učešćem na samitu predsednika država ili vlada grupe osam najrazvijenijih zemalja sveta, od 8. do 10. jula u gradu L' Akvili, ali je zbog situacije u autonomnoj ujgurskoj oblasti Sinđang, u sredu rano ujutro krenuo kući, javila je kineska državna agencija Sinhua.

Kineski predsednik je u Rimu boravio od nedelje, a na samit G8 je, iako Kina nije član ove grupe, pozvan, kao lider zemlje sa najbrže rastućom ekonomijom, zajedno sa još četiri predstavnika glavnih zemalja u razvoju.

Međutim, ostatak kineske delegacije, predvođen državnim savetnikom Dai Binguom, ostaje i prisustvovaće svim sednicama samita koji počinje danas u gradiću L' Akvili, prenela je italijanska agencija ANSA.

Za vreme posete Italiji, kineski predsednik se susreo sa svojim italijanskim kolegom Đorđom Napolitanom i premijerom Silviom Berluskonijem, a dve zemlje su potpisale sporazume o saradnji u raznim oblastima, ukupno vredne milijardu dolara.

Novi protesti u Urumćiju

Oko 1.000 pripadnika kineskog naroda Han okupilo se danas ponovo na ulicama Urumćija, glavnog grada autonomnog regiona Sinđang, na severozapadu Kine, nakon što je u međuetničkim sukobima tokom vikenda u tom gradu ubijeno 156, a povređeno 1.080 osoba.

U Urumćiju već četvrti dan, odvojeno, traju demonstracije pripadnika većinskog kineskog naroda Han i manjinskih muslimanskih Ujgura, koje su u više navrata kulminirale okršajima između dve etničke grupe i sukobima s policijom.

Policija je danas blokirala ulice kako bi sprečila eventualne nerede po isteku policijskog časa, koji je uveden sinoć i bio na snazi do devet ujutro po lokalnom vremenu.

Ujguri u Urumćiju, nezadovoljni svojim statusom, započeli su proteste u nedelju, a neposredan povod je bilo reagovanje vlasti u prošlomesečnom sukobu te manjine i pripadnika naroda Han u Šaonganu, kada su ubijena dvojica Ujgura.

Sinđang je, pored Tibeta, jedan od politički najosetljivijih regiona u Kini.

Od 20 miliona stanovnika, skoro polovinu čine starosedeoci Ujguri, dok od 2,3 miliona građana Urumćija, većinu čine pripadnici naroda Han.

Međuetnička napetost tinja već duže vreme, a situacija se poslednjih godina još više pogoršala zbog sve većeg ekonomskog jaza između dva naroda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: