OAD suspendovala članstvo Hondurasa

Organizacija američkih država suspendovala je članstvo Hondurasa u toj organizaciji pružajući podršku svrgnutom predsedniku Manuelu Zelaji.

Izvor: B92

Nedelja, 05.07.2009.

11:06

Default images

Isključenje Hondurasa podržale su sinoć 33 od 34 države članice OAD-a na vanrednoj generalnoj skupštini organizacije u Vašingtonu. Članstvo Hondurasa suspendovano je na osnovu Povelje OAD-a kojom je predviđeno da neka članica može biti isključena ako dođe do "neustavnog prekida demokratskog reda u nekoj od zemalja članica i ako diplomatski napori ne donesu rezultate".

To je prvi put od 1962. i isključenja Kube da je OAD suspendova, odnosno isključio neku od svojih članica.

Vlasti u Hondurasu su, međutim, već ranije najavile da se povlače iz te organizacije.

Svrgnuti predsednik Hondurasa najavio je sinoć da planira da se danas vrati u zemlju u pratnji nekoliko šefova država.

U snimljenoj izjavi objavljenoj na venecuelanskoj televiziji Telesur, Manuel Zelaja je pozvao svoje pristalice da mu pomognu da se vrati u zemlju pošto ga je vojska proterala 28. juna.

Predstavnici prelazne vlade u Hondurasu ranije su rekli da će uhapsiti Zelaju ako se vrati zemlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: