Protesti u Hondurasu

Nakon državnog udara u Hondurasu, širom te zemlje održavaju se protesti podrške, kako novoj vladi, tako i svrgnutom predsednuku.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 02.07.2009.

15:24

Default images

Stanovnici Hondurasa mirnom šetnjom po gradovima u unutrašnjosti zemlje pružili su podršku novoj vladi, dok je nekoliko hiljada stanovnika glavnog grada izašlo na ulice u znak podrške svrgnutom šefu države Manuelu Zelaji.

Novim vlastima dat je rok od dva dana da na položaj vrate svrgnutog predsednika Zelaju, inače će Honduras biti izbačen iz Organizacije američkih država.

Vršilac dužnosti predsednika Roberto Mišeleti odbija da to uradi i tvrdi da ima podršku naroda i parlamenta.

Jedino upadom stranih sila svrgnuti predsednik Manuel Zelaja mogao bi da bude vraćen na mesto šefa države.

Novoimenovani predsednik Hondurasa Roberto Mišeleti tvrdi da je Zeleja smenjen u skladu sa Ustavom zemlje, da građani Hondurasa podržavaju novu vladu i da su spremni da brane teritoriju od neprijatelja, a Zelaji je poručio da će biti uhapšen ako se vrati u zemlju.

Honduras je upozoren da će biti izbačen iz Organizacije američkih država ako ne bude dozvolio Manuelu Zelaji da se vrati na svoju poziciju.

"Predstavnici Organizacije američkih država danas dolaze kod nas i imaćemo priliku da razgovaramo", najavio je Mišeleti.

Sjedinjene Države osudile su vojni udar i suspendovale vojnu saradnju sa Hondurasom, a nekoliko evropskih zemalja povuklo je svoje ambasadore iz te zemlje. Svetska banka blokirala je svaku novčanu pomoć Hondurasu.

U nameri da smiri situaciju u državi, Kongres Hondurasa usvojio je odluku koja snagama bezbednosti daje veća ovlašćenja u obračunu sa demonstrantima, tokom policijskog časa koji je uveden posle državnog udara i traje od 10 sati uveče do 5 sati ujutru.

"Trenutno su ugrožena mnoga naša prava. Snagama bezbednosti omogućeno je da drže osumnjičene osobe duže od 24 časa bez podizanja optužnice. Ipak, neće uspeti da nam oduzmu pravo da govorimo", izjavio je kongresmen Liberalne partije, Rolando Dubon.

"Policijski čas trajaće samo tri dana i to jedino tokom noći, kada je zabranjeno okupljanje na javnim mestima. Tokom dana građani ni na koji način nisu sputani", kazao je kongresmen Nacionalne partije, Antoni Rivera.

Državni udar u Hondurasu izvršen je pre četiri dana, posle naredbe Vrhovnog suda vojsci da zbaci Zelaju s vlasti zbog njegovih nezakonitih planova da raspiše referendum o ustavnim promenama, koje bi mu omogućile još jedan predsednički mandat.

Samo nekoliko sati posle državnog udara, predsednik Kongresa Roberto Mišeleti položio je zakletvu kao vršilac dužnosti predsednika države.

Ambasadori EU napustili Honduras

Ministar spoljnih poslova Švedske, predsedavajuće EU, Karl Bilt saopštio je da su ambasadori svih 27 zemalja članica Unije napustili Honduras.

Bilt je, u svom blogu na Internetu, naveo da i dalje postoje velike neizvesnosti oko razvoja situacije u Hondurasu, ističući da su svi ambasadori sada napustili tu zemlju, preneo je Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: